ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Помощ при скъсване на сухожилието на бицепса

Помощ при скъсване на сухожилието на бицепса

Мария ДиковаМария Дикова
Джедай
1507
скъсано сужилие на бицепса след тренировка
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Бицепсният мускул се намира в горната част на ръката. Той е прикрепен към костите на рамото и лакътя чрез сухожилия – силни въжета от фиброзна тъкан, които прикрепят мускулите към костите.

Скъсванията на сухожилията на бицепса са редки. Най-често са причинени от внезапно нараняване и водят до по-голяма слабост на ръката, болка, ограничение на движението, невъзможност за повдигане на тежки предмети.

Веднъж разкъсано, сухожилието на бицепса няма да се прикрепи обратно към костта. Другите мускули на ръката ѝ дават възможност да се огъва в лакътя доста добре. Въпреки това травмата не позволява да използваме ръката си с пълня капацитет. Особено затруднени са движенията на въртене от дланта надолу и нагоре. Това движение се нарича супиниране.

За да се върне силата на ръката до нормални нива, обикновено се препоръчва операция за възстановяване на разкъсаното сухожилие. Въпреки това, нехирургичното лечение е разумна възможност за пациенти, които може да не се нуждаят от пълна функция на ръката.

Скъсванията на сухожилията рядко се свързват с други медицински състояния. Най-често тази травма се появява, когато лакътят е принуден да се изправи срещу съпротива. По-рядко е да се увреди това сухожилие, когато лакътят е насилствено наклонен от тежък товар.

Мъжете на възраст 30 или повече години най-вероятно ще разкъсат дисталните сухожилия на бицепса. Допълнителни рискови фактори за това включват употребата на никотин, която може да повлияе на якостта и качеството на сухожилието, както и използването на кортикостероиди, свързано с повишена мускулна и сухожилна слабост.

скъсано сухожилие на бицепса

Симптоми на скъсано сухожилие на бицепса могат да бъдат подуване в предната част на лакътя, видими натъртвания по лакътя и предмишницата, слабост в огъването на лакътя, изпъкналост в горната част на ръката, създадена от откъснатия, скъсен бицепсов мускул.

Необходимо е операция за прикрепване на сухожилието към костта, за да се възстанови силата и функцията на ръката.

Може да се обмисли нехирургично лечение, ако сте по-възрастен и по-малко активен, или ако нараняването е настъпило във вашата недоминираща ръка и можете да понасяте, ако нямате пълна функция на ръката.

Нехирургичното лечение се препоръчва на по-възрастни хора, които имат медицински проблеми, които ги поставят на по-висок риск от усложнения по време на операцията. Този вид лечение включва рехабилитация, почивка и лекарства против възпаление.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати