ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Помощ при скъсване на сухожилието на бицепса

Помощ при скъсване на сухожилието на бицепса

скъсано сужилие на бицепса след тренировка

Бицепсният мускул се намира в горната част на ръката. Той е прикрепен към костите на рамото и лакътя чрез сухожилия – силни въжета от фиброзна тъкан, които прикрепят мускулите към костите.

Скъсванията на сухожилията на бицепса са редки. Най-често са причинени от внезапно нараняване и водят до по-голяма слабост на ръката, болка, ограничение на движението, невъзможност за повдигане на тежки предмети.

Веднъж разкъсано, сухожилието на бицепса няма да се прикрепи обратно към костта. Другите мускули на ръката ѝ дават възможност да се огъва в лакътя доста добре. Въпреки това травмата не позволява да използваме ръката си с пълня капацитет. Особено затруднени са движенията на въртене от дланта надолу и нагоре. Това движение се нарича супиниране.

За да се върне силата на ръката до нормални нива, обикновено се препоръчва операция за възстановяване на разкъсаното сухожилие. Въпреки това, нехирургичното лечение е разумна възможност за пациенти, които може да не се нуждаят от пълна функция на ръката.

Скъсванията на сухожилията рядко се свързват с други медицински състояния. Най-често тази травма се появява, когато лакътят е принуден да се изправи срещу съпротива. По-рядко е да се увреди това сухожилие, когато лакътят е насилствено наклонен от тежък товар.

Мъжете на възраст 30 или повече години най-вероятно ще разкъсат дисталните сухожилия на бицепса. Допълнителни рискови фактори за това включват употребата на никотин, която може да повлияе на якостта и качеството на сухожилието, както и използването на кортикостероиди, свързано с повишена мускулна и сухожилна слабост.

скъсано сухожилие на бицепса

Симптоми на скъсано сухожилие на бицепса могат да бъдат подуване в предната част на лакътя, видими натъртвания по лакътя и предмишницата, слабост в огъването на лакътя, изпъкналост в горната част на ръката, създадена от откъснатия, скъсен бицепсов мускул.

Необходимо е операция за прикрепване на сухожилието към костта, за да се възстанови силата и функцията на ръката.

Може да се обмисли нехирургично лечение, ако сте по-възрастен и по-малко активен, или ако нараняването е настъпило във вашата недоминираща ръка и можете да понасяте, ако нямате пълна функция на ръката.

Нехирургичното лечение се препоръчва на по-възрастни хора, които имат медицински проблеми, които ги поставят на по-висок риск от усложнения по време на операцията. Този вид лечение включва рехабилитация, почивка и лекарства против възпаление.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати