Как да живеем здравословно?

Здравословен начин на живот

Здравословният начин на живот не бива да се приема само като проява на съвременната мода. Той е нещо повече - философия, насочена към чистотата на тялото и духа.

Висшата цел е пречистване от токсините, които се трупат в организма, следствие употребата на продукти, получени в резултат на производство с помощта на изкуствени торове, пестициди и много химия.

Както и консерванти с вредно действие, които се прилагат при преработка на суровините. Самото понятие здравословен живот е комбинация от много фактори, които водят към тези цели. Ще се спрем на понятието.

Какво се съдържа в понятието здравословен живот?

Здравословен живот е този, който осигурява пълно физическо, психическо и социално благополучие на човека, тоест живот, при който се чувстваме и изглеждаме здрави.

Здравословният живот не бива да се свързва само с диети, които се провеждат регулярно. Той означава да живеем и да се храним осъзнато, с мисъл и грижа за тялото. За да настъпи трайна промяна, е нужно време, бавно и без лишенията и ограниченията, наложени от диетите и тренировките. Действието на тези два фактора - диети и спорт, е ефективно, когато вече е постигнат някакъв резултат, който трябва да се задържи и утвърди.

Живеем в общество, което създава предпоставки за водене на нездравословен живот и в същото време слага клеймо върху него. Вредните навици създават приятно чувство на уют и наслада в напрегнатото ежедневие и залъгват с усещането за удовлетворение и спокойствие. Битува и убеждението, че здравословното е скъпо и не е вкусно, нито приятно.

Първата крачка към здравословния живот е осъзнаване на истината какво представлява той и какви действия се изискват, за да се живее здравословно.

Здравословният живот е понятие, което е реално постижимо, въпреки многото аспекти, които включва. Това са: ежедневие без цигари, здравословно хранене с натурални храни, спорт и поддържане на оптимално тегло, избягване на стреса и прилагане на всякакви способи за неговото неутрализиране.

Всеки трябва да намери своята формула за здравословен живот, следвайки основните опорни точки на това понятие.

Трайната загуба на тегло - смисълът на здравословното хранене

Здравословно отслабване

Правилният хранителен режим е това, което води до трайна загуба на излишни килограми и оттам до добро здравословно състояние. Здравословното хранене не означава безвкусна храна, а да се избере здравословна алтернатива на любимата храна. Например брашното, което консумиране всекидневно под формата на хляб, закуски, сладкиши и други.

Разнообразието от различни видове брашно е много голямо. Всяко от тях има своите ценни предимства - или съдържа витамини и минерали, или не се поддава на генна модификация, което означава, че е чисто, без глутен, или пък има отлични вкусови качества. Изборът е според поставените цели пред хранителния режим.

Ето някои добри съвети за промени в храненето, които ще донесат положителен ефект:

• Подготвяне на здравословно меню според съдържанието на хранителни вещества - протеини, въглехидрати, мазнини, фибри;

• Набавяне на витамините и минералите, нужни на организма, чрез храната;

• Консумиране на сурова храна;

• Силно ограничаване на солта, захарта и рафинираните мазнини;

• Пиене на достатъчно вода - около 3 литра на ден;

• Хранене на точно определени часове, което да се превърне в режим за организма;

• Увеличаване на броя на храненията, без да се увеличава количеството храна, тоест храната се разделя на по-малки дози за всяко хранене.

Здравословно готвене на хранителните продукти

Гответе здравословно

Здравословното приготвяне на храната има немалък принос към здравословния живот, осъществен чрез правилно хранене. То включва готвене на храната чрез варене или на пара. Може да се пече и на грил или скара, с цел мазнината да изтича от храната и досегът с металната решетка да е минимален.

Свежите подправки и олио с ниско съдържание на наситени мастни киселини са алтернатива на пърженето, при което се отделят канцерогенни вещества.

Всяка храна има свой здравословен заместител, който е доказано полезен, а понякога дори по-вкусен.

Био и натуралните храни - пътят към здравословното хранене

Био храните и натуралните храни не са едно и също нещо. Натурални са продуктите от природата, които може да са преминали обработка от човека с изкуствени торове и пестициди, но не се прилагат консерванти и други вредни съставки при преработката им. При био продуктите нищо изкуствено не се добавя. При тях дори във вторичната обработка, като пакетиране, е заложено изискването за чиста среда.

Затова био продуктите са с малък добив и съответно по-висока цена. В настоящия момент био храните не са задължително изискване при одобряване на хранителните продукти, но в бъдещето със сигурност ще се наложи тази практика, защото здравословното хранене е ключът към здравната профилактика. Неслучайно се твърди, че човекът утре ще бъде това, което яде днес.

Спортът - в помощ на правилното хранене, а не негов заместител

Сами по себе си практикуването на определен спорт или упражненията във фитнеса не помагат, защото този, който е подложен на физическо натоварване, е склонен да се храни повече. Избавянето от нежеланите килограми се постига с поемане на по-малки количества храна. Отслабването е резултат на промяната на хранителния режим. Това означава малко калории, което ще има ефект в дългосрочен план. Така ще се подобри качеството на живота ни.

Спортът обаче ще подпомогне този процес, като осигури поддържането на теглото в желаните граници. Това ще се отрази върху здравето. Нужен е около един час всеки ден за активно движение или половин час за по-интензивни тренировки. По-дългото занимание със спорт е безопасно, но ползите от него не нарастват.

Пълноценният сън - задължителна крачка към здравословния живот

За здравословен живот спете достатъчно

Пълноценният нощен сън е основна предпоставка за поддържане на физическото и умствено здраве. Необходима е спокойна и уютна среда, която да се радвате на пълноценен сън. Храненето непосредствено преди лягане, употребата на кафе, алкохол и енергийни напитки влошават и затрудняват заспиването и влияят зле върху съня. Графикът на вечерното лягане е много важен, за да се създаде режим на тялото, който после се контролира лесно.

Освобождаването от стреса - предпоставка за дълъг живот в добро здраве

Стресът без съмнение е една от големите злини на съвременния живот. Той увеличава драстично опасността от преждевременна смърт следствие на сърдечни и мозъчни увреждания. Стресът влияе пагубно върху състоянието на имунната система, ускорява стареенето.

Позитивното мислене, ведрото отношение към живота и избягването на стресови ситуации са качества, които могат да бъдат възпитавани и да помогнат в борбата срещу този опасен враг на съвременния човек. Любовта към живота и хората е най-силното оръжие срещу ежедневния стрес.

Отказът от алкохол и цигари - ключът здравословен живот

Здравословният живот сред алкохолни изпарения и цигарен дим е невъзможен. Всички пристрастяващи вредни навици е необходимо да бъдат премахнати завинаги, защото зависимостите от всякакво естество обсебват волята и лишават човека от сили да живее правилно и здравословно.

Отказването от всяка вредна зависимост е труден и бавен процес и различните хобита и приятни занимания могат да бъдат неоценим помощник по пътя на преодоляване на зависимостта. Всеки трябва да намери своя начин, който ще му помогне да се измъкне от трудната ситуация на зависим.

Естественият живот, близо до природата - гаранция за здраве и дълголетие

Близо до природата - здравословен живот

Ежедневието на съвременния човек е ограничено между повтарящи се движения до определени места - работата, дома, училището, магазина. Това рязко ограничава простора и свежият въздух не стига до нас. Излизането сред природата е безценно време, което зарежда цялото тяло - от дробовете до мозъка с кислород.

От природата идват и органичните продукти, които са в основата на цялата концепция за здравословно хранене. А био продукция е термин, който включва не само чисти продукти, но и грижа за околната среда.

Стриктното спазване на принципите за отговорно отношение към природата е гаранция, че утре ще имаме безопасни продукти, което значи продукти със здравословно съдържание.

Бъдещето се очертава да бъде насочено към даровете на природата, които гарантират дълъг живот и добро здраве.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати