ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Кисти на яйниците: Видове и симптоми

Кисти на яйниците: Видове и симптоми

кисти на яйчниците

Кистите на яйчниците са торбички пълни с течност, които могат да се образуват в или върху самите яйчници. Повечето такива кисти са доброкачествени и обикновено се причиняват от хормонални промени, бременност или състояния като ендометриоза.

Най-често срещаният тип киста на яйчниците, известен като функционална или овулаторна киста, е нещо напълно нормално. Такава киста се развива всеки месец по време на овулация. Тези кисти обикновено не са вредни, нямат симптоми и изчезват сами в рамките на няколко седмици.

Разбира се, има различни видове кисти на яйчниците с типичен размер на всяка, както и потенциални възможности за лечение.

Видове кисти на яйчниците и техните размери

Има различни видове кисти на яйчниците, всяка със своите характеристики. Размерът е един от няколкото фактора, които могат да помогнат да се определи дали кистата трябва да бъде хирургично отстранена.

Хирургическа намеса не се препоръчва при кисти на яйчниците, освен ако те са с размери по-големи от 50 до 60 мм. Това обаче може да варира според ситуацията. Например, обикновена киста може да се остави, докато достигне 10 см, докато една ракова киста може да се наложи да бъде премахната при доста по-малки размери.

Ето кои са най-често срещаните видове кисти и техните размери:

1. Функционални кисти

Функционални кисти се образуват, когато менструалният цикъл следва нормалния си ритъм. В някои случаи обаче кистата може да продължи да расте.

Функционалните кисти се делят на два вида:

- Фоликуларна: Фоликуларните кисти се образуват, когато фоликулът (малка торбичка, която съхранява яйцеклетка и произвежда естроген) не освобождава яйцеклетката по време на овулацията. Вместо това фоликулът продължава да расте, произвеждайки фоликуларна киста.

- Corpus luteum: Кистите Corpus luteum могат да се образуват, когато изпразнената фоликулна торбичка не се свива след овулация. Вместо това торбичката се затваря и започва да се пълни с течност, което води до киста от типа Corpus luteum.

Повечето функционални кисти са с размер 2-5 см. Овулацията се случва, когато тези кисти са с размер около 2-3 см. Някои обаче могат да достигнат размери от 8-12 см.

2. Дермоидни кисти

Дермоидните кисти съдържат различни видове тъкани като кожа, коса и мазнини. Дермоидните кисти често са асимптоматични, въпреки че могат да причинят симптоми и усложнения, ако станат големи. Тези кисти всъщност са вид тумор на яйчниците. Те са почти винаги доброкачествени и често се появяват след раждане.

кисти на яйчниците - видове и симптоми

Тези кисти често растат бавно, прогресирайки с около 1. 8 мм годишно. Дермоидните кисти обаче имат потенциал да станат и големи. Скорошно проучване доказва, че някои дермоидни кисти могат да растат по-бързо, между 8 и 25 мм годишно.

3. Цистаденоми

Цистаденомите са доброкачествени тумори, които се развиват на повърхността на яйчниците. Те могат да се напълнят с водниста или подобна на слуз течност. Ако бъде погледнат през ултразвук, цистаденомът често прилича на функционална киста. Въпреки това, докато функционалните кисти обикновено изчезват след няколко менструални цикъла, цистаденомът ще продължи да увеличава размерите си. Повечето цистаденоми стигат около 1-3 см, но някои могат да израснат и до 30 см.

4. Ендометриоми

Ендометриомите се образуват поради ендометриоза. Ендометриозата е състояние, при което клетките на маточната лигавица растат извън матката. Тази тъкан може да се прикрепи към повърхността на яйчника и да образува киста.

Смята се, че 17% - 44% от жените с ендометриоза имат ендометриом. Тези кисти понякога се наричат шоколадови кисти, защото могат да съдържат гъста, тъмна кръв, която им придава кафеникав цвят. Ендометриомите обикновено са малки, но подобно на други кисти, понякога могат да бъдат в различни размери.

Какви са симптомите на киста на яйчника?

В повечето случаи кистите на яйчниците нямат симптоми, но в някои случаи могат да се забележат следните:

- болка от едната страна на долната част на корема, която може да е тъпа или остра;

- усещане за пълнота или натиск в корема;

- подуване на корема или оток;

- болка по време на секс;

- болезнени менструации;

- нередовни менструации или кървене между менструациите;

- усещане, че трябва да уринирате често;

- проблеми с изпразването на пикочния мехур или изхождането;

- трудности при забременяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати