ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как да засилим имунитета си преди зимата

Как да засилим имунитета си преди зимата

Как да засилим имунитета преди зимата

Сезонът на настинките и грипът чука на вратата. Нашата имунна система се нуждае от стимуланти. Дори студът да не е причина за настинката, все пак в студения период вирусите са в своя вихър. Силният имунитет е добър през цялата година, но особено в студения период някои съвети за подпомагане на тялото ще бъдат добре дошли. Как да засилим имунитета си преди зимата да е дошла?

Студената вода прави чудеса

Когато при холандско изследване хора си вземат душ със студена вода в продължение на 30 дни, честотата на заболяванията спада с 29%. Студът в краткосрочен план повишава нивото на белите кръвни клетки, войниците на имунната система, обяснява Лора Хоф от метода на Вим Хоф, програма, която насърчава ежедневното излагане на студ. Но за да имате добър имунитет, не просто трябва да се измиете със студена вода, а да завършите душа си с 15 секунди студена вода, от врата надолу.

Сексът стимулира имунитета

... И помага на тялото да се бори по-добре с грипа и настинките. По време на секс нивото на имуноглобулин А се увеличава с 30%, този протеин в кръвта, който се бори с вирусите.

Дъвчете добре храната

Храносмилането започва в устната кухина и дъвченето помага на организма да усвоява хранителните вещества по-лесно, но това, което не е известно, е, че по време на дъвчене имунните клетки "TH17" се освобождават в устата. Те действат като едно от първите средства за защита на организма срещу инфекции, предпазващи от вредни патогени.

Комуникацията е свързана с имунната система

За добър имунитет говорете с близките си

Може да не успеете да виждате приятелите си толкова често, колкото искате, но не се отказвайте напълно от контакта с тях, защото гените, които контролират антивирусната част на имунната система, не работят добре, ако се чувствате сами, казват американски учени. Компютрите и телефоните винаги могат да ни държат заедно, независимо от разстоянието.

Бъдете спокойни

Избягването на инфекция може да стане и чрез поддържане на спокойно състояние на духа. Спането добре, упражненията и медитацията са дейности, които ще ви помогнат да поддържате ума си в състояние на баланс, независимо от предизвикателствата, а тялото ще има по-алкално pH, среда, в която вирусите и бактериите не се чувстват. И не забравяйте, че сте по-ефективни и креативни, когато сте спокойни.

Яжте бели храни

Естествените, непреработени, бели храни имат много предимства. Доказано е, че гъбите по-специално поддържат имунитета, като атакуват вируси. Добавете сурови, добре измити гъби към салатите със зеленчуци. Яжте още карфиол на пара, салата с ряпа, кисело мляко, извара, лук и чесън.

Пийте чай от женско биле

Женското биле има съставка, която поддържа имунната система на ниво. Ежедневният чай от женско биле може да задържи зимните вируси далеч, но не се препоръчва, ако имате високо кръвно налягане, сте бременна или кърмите!

Избягвайте излишната сол

По-малко сол за по-силен имунитет

Твърде много сол повишава кръвното налягане, но ново проучване в Германия казва, че твърде много сол отслабва имунната система и намалява способността на гранулоцитите да убиват бактерии и вируси. Добре е да попаднете в препоръчителната граница от 5 г сол на ден, около чаена лъжичка.

Разчитайте на витамин D

Много хора страдат от дефицит на витамин D, но той не само помага за укрепването на костите, но и подсилва имунитета. Добавка с витамин D може да бъде полезна, но също така се нуждаем от 10 минути излагане на слънце всеки ден. Слънчевата светлина води до синтеза на витамин D в организма и също така предизвиква химична реакция в защитните Т-клетки, които стимулират тяхното действие.

Приемайте пчелни продукти

В случай че не сте алергични към пчелни продукти, може да приемате мед или пчелна пита всеки ден. Прополисът и пчелното млечице също не са за подценяване. Те са ценни в борбата със сезонните настинки и вирусите. Ще ви осигурят силен имунитет преди зимата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати