ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Кафето намалява с 20 процента риска от инфаркт

Кафето намалява с 20 процента риска от инфаркт

Кафе

Да, да... Всички сме чели десетки статии, в които учените спорят относно ползите и вредите от кафето. А повече ползи или повече вреди нанася на организма ни то? Въпрос, около който великите умове едва ли някога ще стигнат до консенсус.

Последното откритие на учени от Холандия е, че консумацията на няколко чаши кафе или чай на ден предпазва от сърдечни болести. Те са стигнали до извода вследствие на опити, провеждани в течение на 14 години, съобщи Би Би Си.

Проучването след 40 хиляди души показало, че пиещите повече от шест чаши чай на ден понижавали риска от болести на сърцето с една трета. Същият ефект давало и пиенето от две до четири кафета на ден.

Учените стигнали и до друг извод - че дори дори тези, които пият по повече от определените за полезни количества кафе или чай, не са застрашени от сърдечен удар и рак повече, отколкото тези, които не употребяват напитките.

Ползи от Кафе

В интерес на истината кафето притежава свойства, които могат да увеличат или понижат риска едновременно. Защото едновременно могат да повишат холестерола, докато се борят с причините за сърдечни болести.

Учените обаче са повече от категорични, че тези от нас, които пият между 2 и 4 чаши на ден, намаляват риска от тези болести с 20%.

"Това е добра новина за тези, които обичат чай и кафе. Тези напитки помагат на сърцето без да застрашават живота по друг начин. Това което трябва да се запомним обаче, е че воденето на здравословен живот като цяло е най-важното нещо, когато се грижим за здравето си. Пушенето на цигари заедно с кафето или седенето пред телевизора с чай не води до подобряването на състоянието на сърцето", казва професор Ивон ван дер Шов от изследователския екип.

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати