ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как сами да се справим с паническата атака

Как сами да се справим с паническата атака

Нина НордНина Норд
Джедай
2k352
Как сами да се справим с паническата атака
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Всеки човек поне веднъж в живота си е изпитвал остро усещане за тревога и необясним страх, съпроводени с внезапно сърцебиене, треперене на краката и прилошаване.

Това е нормалната реакция на организма ни, когато усети опасност или заплаха. Но ако тези състояния се повтарят редовно, това се превръща в сериозна психо-неврологичен проблем. Специалистите наричат това състояние паническа атака.

За разлика от обикновеното чувство на страх паническата атака възниква без видими причини за това. Паниката може да атакува човека в транспортно средство, в затворени помещения или на открито. Субективно необяснимите пристъпи всъщност са следствие от определени причини.

Паническата атака е реакция на организма спрямо стреса. Паническите атаки често се срещат при хора със слаба защита от стрес, при които в нервната система има липса на серотонин и норадреналин, които помагат за преодоляването на физически и емоционален дискомфорт.

Как сами да се справим с паническата атака

Такива хора запазват психо-емоционалното равновесие, но когато проблемите и стресът достигат до критично ниво, паническите атаки следват една след друга.

Паническата атака може да се отключи и от недоспиване. При пристъп на паническа атака човек усеща буца в гърлото си, облива го студена пот, крайниците не му се подчиняват. Това трае десетина минути. При пристъп в кръвта се изхвърля огромно количество адреналин, след което настъпва състояние на предозиране с това вещество.

Ако пристъпите са повече от четири пъти месечно, потърсете специалист. Сред симптомите на паническата атака са страхът да не се побъркате и да не извършите нещо ужасно, вцепеняване на крайниците, усещане, че всичко това не се случва с вас, а все едно сте отстрани.

Усетите ли, че наближава пристъп на паническа атака, можете да се справите с него сами. Помнете, че паническата атака не е заплаха за здравето ви. Дишайте в хартиен плик по време на паническата атака. Седнете някъде и след като пристъпът отмине, се изправете бавно.

Редовно тренирайте някакъв вид спорт или просто се разхождайте – това ще ви предпази от поредната паническа атака. Поне веднъж на ден отделяйте няколко минути за автотренинг. Трябва да сте сами, телефоните да са изключени, и единственото нещо, което трябва да правите, е да издишвате три пъти по-бавно, отколкото вдишвате.

Редовно консумирайте чесън, той ще ви помогне да се с правите с паническата атака, освен това е много полезен за сърцето и за либидото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати