ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Пълнее ли се от хапчетата за кръвно

Пълнее ли се от хапчетата за кръвно

DesislavaDesislava
Новак
177103
Пълнее ли се от хапчетата за кръвно

Лекарствата за кръвно налягане, известни като бета-блокери могат да провокират затлъстяването или с други думи, да забавят способността на тялото да изгаря калории и мазнини в дългосрочен план.

Наддаване на тегло е известен страничен ефект на бета-блокерите, особено от по-старите като атенолол (Tenormin) и метопролол (Lopressor, Toprol-XL). Новите версии на тези лекатства, като карведилол (Coreg) изглежда, че носят по-малък риск от добавяне на излишни килограми.

Бета-блокерите не са единствените медикаменти, които насърчават наддаване на тегло. Антидепресанти, кортикостероидии някои лекарства за диабет са сред другите виновници за качването на излишни сантиметри. Но с нарастващия проблем със затлъстяването в световен мащаб, учените започват все по-често да разглеждат ролята, която медикаментите може да изиграят, заедно с обичайните заподозрени на неправилно хранене и заседналия начин на живот.

Пълнее ли се от хапчетата за кръвно

В новото проучване, австралийски изследователи установили, че сред повече от 11400 възрастни хора с високо кръвно налягане или диабет, тези, които са на бета-блокери, тежат повече и трупат повече килограми. И в над 90 процента от пациентите с високо кръвно налягане, те са установили, че хората на бета-блокери обикновено изгарят по-малко калории и мазнини след хранене, като това е измерено чрез устройство наречено топломер.

При пациентите на бета-блокери също се отчитат по-ниски нива на физическа активност, отколкото при всички останали. Бета-блокерите се свързват с ограничаване на физическа активност на хората, защото лекарствата забавят сърдечната честота и карат хората да се уморявате по-лесно.

Заключенията показват, че бета-блокерите водят до наддаване на тегло чрез ограничаване на разхода на калории според изследователите, водени от д-р Пол Лий от болницата "Св. Винсънт" в Сидни.

Просто това, което хората трябва да направят, е промяна в начина на живот. Промяната винаги е първата стъпка: добре балансирани диети и редовни физически упражнения. Въпреки че, упражнения и изгарянето на калории може да бъде по-трудно за хората на бета-блокери.

Така потребителите на бета-блокери, които се тревожат за наддаването на тегло, могат да помолят своя лекар да им предложи алтернативен вид лечение на кръвното налягане или едни от най-новите бета-блокери, които изглежда имат по-малък риск за увеличаване на теглото.

Въпреки това не бива да се забравя, че бета-блокерите често са важно лекарство за хора със сърдечни заболявания, както и за пациенти, които не трябва да спират да ги използват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest