Рядко настъпваща менструация

Нередовен цикъл
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване-26%
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
5.90 лв.
Виж ››

Менструацията се причинява от отпадане на част от лигавицата, покриваща вътрешността на матката. След месечния цикъл тази лигавица постепенно надебелява за да осигури оптимални условия за евентуална бременност. Ако яйцеклетката не се оплоди в определен момент, под въздействие на хормони започва излющването на ненужната лигавица проявяващо се с кървене от половите органи и така всеки месец.

В нормалните случаи цикълът е с продължителност от 3 до 7 дни, а интервалът на появата му(от първи до първи ден) при по-голямата част от жените варира между 25 и 34 дни. Загубата на кръв при всяка менструация е около 25-75 милилитра, но все пак всичко е твърде индивидуално.

Рядко настъпващата менструация се нарича още олигоменорея и не винаги представлява здравословен проблем. Това съсътояние е нормално за пубертета и за жените, които навлизат в манопауза.

При олигоменорея менструацията настъпва през твърде голям интервал от време. Отделя се твърде малко кръв, често се появява акне по лицето, гърба и гърдите. Менструацията може да бъде забавена от 35 дни до половин година. Това означава, че годишните менструации също са по-малко на брой.

Повечето медици не считат олигоменореята за заболяване или сериозен проблем. Не винаги е наложително да се започне лечение, но когато е наложително се предписват хормонални таблетки, които да регулират месечния цикъл.

Анорексия

Най-честата причина за рядко настъпващата менструация е хормонален дисбаланс, заболяване на яйчници, дисфункция на щитовидна жлеза, диабет, заболяване на матката или анорексия. Външни фактори като нередовно хранене, рязко отслабване или стрес също могат да причинят олигоменорея.

Интензивният спорт и огромното физическо натоварване също влияят на месечния цикъл. Голяма част от жените, които се занимават със спорт и са на строг хранителен режим, страдат от рядко настъпваща менструация.

Както вече писахме, при случаите с олигоменорея често не се налага лечение, ако жената забременява и ражда. Лечение се налага, когато има стерилитет. За изясняване на цялостния здравословен статус трябва да се мери базалната температура в продължение на 3-4 месеца. Често пъти въпреки удължения овариален цикъл се установява патологично скъсена фаза на жълтото тяло.

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати