Дихателни упражнения за концентрация

Медитация

Вдишването и издишването са всъщност първото нещо, което се научаваме да правим самостоятелно, когато дойдем на този свят. Дори не се замисляме, когато го извършваме, защото сме го приели за нещо съвсем естествено.

С помощта на дишането можем да си помогнем за много състояния – можем да се отървем от стреса, да се научим на повече търпение, да постигнем вътрешно равновесие без хабене на излишни нерви, да се концентрираме по-лесно в нещата и пр.

Неправилно обикновено се нарича повърхностното дишане. Този начин на дишане, който ако практикуваме заедно с някакъв тип упражнения, например йога, ще ни пречи изключително много, за да направим желаното.

Спане

Йогата е идеален начин за усвояване на правилното дишане за концентрация. Станала изключително популярна през последните няколко години, философията на йогата е много сложна и дълбока. В йога се говори за пранаяма.

Прана означава жизнена сила, дух, а съответно пранаяма ни учи как точно да дишаме, как да контролираме процесът на дишане. Целта е то да бъде равно и ритмично, достатъчно дълбоко.

Именно това дишане ни дава възможност да се успокояваме в напрегнати моменти и да подобряваме значително концентрацията си. Индийското ujjayi дишане още е познато като океанско дишане. То е чудесен начин за запазване на концентрацията.

Ето и как се прави – вдишвате дълбоко през носа, а след това издишвате през устата като издишвайки издавате звука „хааа”. Този вид дишане действа балансиращо и много успокояващо и е подходящо за съчетание на различни седящи йога пози.

Дихателни Упражнения

При пилатес дишането е малко по-различно. Правилото там е, че се вдишва докато тялото е неподвижно, а се издишва, когато сменя позицията си. Важно е коремът да е прибран, а гърдите да се издуват. Вдишването се осъществява през носа, а издишването съответно през устата.

Дишането при пилатес ви помага да се съсредоточите и концентрирате. То по скоро ви създава допълнителна трудност, отколкото да ви помага, но благодарение на него постигате прецизност в движенията си.

И двата вида дишане могат да се практикуват не само по време на йога или пилатес тренировки. Условието е само да се съсредоточите върху нещо определено докато дишате.

В началото мислите ви ще бъдат само във вдишването и издишването – дали го правите правилно. На по-късен етап вече ще можете да се съсредоточавате в нещо друго.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати