Непоносимост към фруктоза

Фруктозна непоносимост

Хранителната непоносимост към фруктоза се нарича още фруктозна малабсорбция или иначе казано непоносимост към плодовата захар. Много хора смятат, че хранителната непоносимост означава алергия, но това не е така.

Често пъти хранителна непоносимост е причинена заради отсъствието или недостатъчното присъствие на даден ензим в храносмилателната система. По този начин определени вещества няма как да бъдат усвоени, което от своя страна предизвиква реакции в организма.

Непоносимостта към фруктоза би могла да бъде два вида – вродена или придобита непоносимост към плодовата захар. Вродената или хередитарната непоносимост към фруктоза е изключително рядко срещано заболяване.

Подут корем

Резорбирането на фруктозата се случва в тънкото черво, след което вече попаднала в кръвта, плодовата захар трябва да се преработи от черния дроб. Причината за фруктозната малабсорбция е дефект на ензимите в тънките черва, които отговарят за пренасянето на фруктозата в кръвта.

Ако фруктозата не се преработи от организма или се преработи частично, се появяват неприятни газове, подуване на корема, диария. При подобни случаи е наложително да се започне диетолечение, тъй като ако не обърнете внимание на този проблем и продължите да похапвате храни съдържащи фруктоза, може да се появят и други храносмилателни нарушения.

Първите симптоми на непоносимост към плодова захар са следните и се появяват обикновено няколко часа след консумацията на продукти, които съдържат фруктоза:

Фруктозна малабсорбция

- Започвате да усещате образуване на газове в корема;

- Червата ви започват да къркорят;

- Имате водниста диария;

- Започвате да чувствате и гадене;

- Имате болки в корема, чувствате го доста подут;

С течение на времето, ако не се обърне внимание на горните симптоми, е възможно да се появят и други, като – раздразнимост, болки в крайниците, хронични болки в корема, виене на свят и др. Ако имате съмнения, че страдате от фруктозна непоносимост, най-добре посетете специалист, който да може да ви отговори на въпросите.

В случай, че се установи, че страдате от фруктозна непоносимост, избягвате храни богати на фруктоза, добавяйте повече цинк и фолиева киселина към хранителния си режим.

Вече има различни медикаменти, които могат да облекчат състоянието ви, но е хубаво преди да предприемете каквото и да било да се консултирате с лекар.

При хора страдащи от фруктозна малабсорбция се наблюдават по-ниски нива на фолиева киселина и цинк, следствие на което се стига до депресии, склонност към инфекции.

Фруктозата се съдържа най-вече в плодовете, зеленчуците, меда, а и в хранително-вкусовата индустрия за производство на сладка, мармалади, плодови сокове, газирани напитки и др.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати