ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Дебеланковците имат по-малък мозък

Дебеланковците имат по-малък мозък

Дебел човек

Изследователи от университета на Питсбърг сканирали мозъците на група от 94 души на възраст над 70 години с цел да установят разликите и възможните настъпили изменения в структурата им в зависимост от личния индекс на телесна маса - ИТМ. Сред участниците имало хора със стойност на ИТМ под 25 единици и по този начин били определени за лица с нормално тегло. В проучването се взели предвид и данните на доброволци, чието тегло ги поставяло в графата "предзатлъстяване" - ИТМ 25-30, както и показателите на мъже и жени, намиращи се в първа фаза на затлъстяване - ИТМ над 30.

Ако сте висок 178 см. и тежите 100 кг., то вие имате индекс на телесната маса 31.6 и ще се счита, че попадате в групата на лицата, които са в първа степен на затлъстяване. Ако пък примерно отново сте 178 см. висок, но теглото ви е 82 кг., вашият ИТМ е 25, 9 и вие ще сте определен за човек с наднормено тегло в хода на проучването. Тези изчисления са и в известна степен относителни. Да речем, че някой от доброволците е спортист, то тогава резултатите при оценката на неговия личен индекс няма да са съвсем коректни, тъй като той ще има завишено тегло, но то ще се дължи на по-добре развитата мускулна маса. За останалата част от изследваните участници ИТМ обаче е валидно измерване.

Ако вашата височина е 165 см. и тежите 70 кг., значи сте човек с проблеми, свързани с предзатлъстяването, а ако теглото ви е 84 кг, ще сте вече затлъстял първа степен.

Не позволявайте на факта, че всички участници са над 70 години да отвлече вниманието ви, напротив. Точно при тази възрастова група са показани най-ясно отрицателните последици в дългосрочен план, които нанася наднорменото тегло.

Споменатото вече прочуване довело до стряскащи изводи.

Затлъстяване

Оказва се, че затлъстелите хора имат 8% по-малко мозъчна тъкан в сравнение с хората с нормално тегло. Групата от доброволци, чийто личен индекс на телесната маса посочвал, че имат наднормено тегло, могат да се "похвалят" с необнадеждаващо по-безобидно поражение. Те имали 4% по-малко "мозък", сравнени отново с контролната група на лицата с тегло в рамките на нормалните показатели.

По думите на д-р Пол Томпсън - професор по неврология от Калифорнийския университет в Лос Анджелис: "Проучването доказва, че е налице тежка мозъчна дегенерация, свързана с голямата загуба на тъкан, което довежда до изчерпване на познавателните ресурси и излага хората на много по-голяма опасност от развитие на Алцхаймер и други заболявания, които атакуват мозъка... Но вие може значително да намалите този риск, ако се храните здравословно и поддържате теглото си под контрол."

Според експертите е тъжно, че решаваща роля в отслабването в повечето случаи изиграва нашата суета. Но щом желанието "искам да изглеждам добре" е водеща мотивация и чрез нея може да се постигне добър резултат и по-здравословно тегло, то ни остава да извикаме "на помощ" само волята и търпението си.

Изводите от това изследване срещат силен медиен отзвук и благодарение на факта, че все по-голяма част от населението в развитите страни страда от наднормено тегло. До този момент не беше ясна корелацията между този значим за обществото проблем и здравето на мозъка ни, което е от особено значение както за нас, така и за тези, които ни обичат.

Появиха се и редица допълнителни проучвания, които подкрепят стряскащата констатация, посочващи, че ако имаме наднормено тегло, то можем да очакваме да се сблъскаме и с проблеми като намаляване на краткосрочната памет, или казано с по-прости думи - това може да ни направи по-глупави и мързеливи, отколкото ако поддържахме стройна фигура.

И в случай, че сме забравили, то експертите бързат да допълнят, че хората с повишено тегло също така са изправени пред по-сериозен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, хипертония и понижена сексуалната активност.

Наднормено тегло

Лошите новини обаче не свършват до тук. Установено било, че частите на мозъка, които са най-силно поразени вследствие на натрупването на повече килограми, са изключително важни за функционирането на нашите мисловни процеси. Или иначе казано - надебеляването се отразява най-силно и негативно върху мозъчна маса, от която не можем да си позволим лукса да се лишим.

Ето и най-поразените области на мозъка при хора с наднормено тегло: фронтален и темпорален лоб - отговорни за умението за планиране и паметта; предната част на поясната бразда - служеща ни, когато трябва да фокусираме вниманието си и да изпълним по определен начин поставена ни задача; хипокампус - изключително важен за дългосрочната памет; базалните ганглии - благодарение на тях осъществяваме правилно движенията на тялото и координацията.

Освен това мозъците на хората с повишено тегло изглеждали осем години по-остарели от тези на контролната група доброволци с нормална телесна маса. Данните за лицата, които имали затлъстяване, будели още по-неоптимистични изводи. Оказва се, че техният мозък бил остарял с умопомрачителните 16 години повече в сравнение с хората с нормален ИТМ!

Експертите съветват всички, които са застрашени от наднормено тегло, да променят начина си на живот.

Упражненията и тренирането във фитнес залата могат да помогнат, но последните изследвания показват, че целенасочената двигателна активност играе много по-малка роля, отколкото важна може да се окаже консумацията на калории. В действителност вашите усилия да загубите тегло могат да бъдат осуетени, ако не сте внимателни и имате прекалено голяма увереност, че щом като сте се изпотили до почти изтощение в залата или сте ходили два часа пеша, то може да се възнаградите с по-голяма порция на вечеря. Така че когато правите упражнения, се убедете, че следите изгорените калории и се въздържайте да ядете повече след това, подлъгани от успокоението, че сте тренирали предостатъчно.

Излишни килограми

Ако имате желание да постигнете нормално тегло и по някаква причина просто все не може да осъществите своята цел и да привикнете към правилното хранене, то поне е малка утеха, че не сте единствените, на които това се случва. Само около 5% от хората имат успех в намаляването на теглото си в дългосрочен план.

Тези навици е трудно да бъдат пречупени и ние просто не сме устроени така, че да не ядем храната, която виждаме около нас. Всичко опира до древните ни инстинкти за самооцеляване и в този случай изобилието е нож с две остриета.

Освен това силата на волята е по-скоро мит. Ние имаме способността да проявяваме съзнателен самоконтрол в даден момент само в един определен аспект от действителността, която осмисляме.

Интересно проучване потвърждава, че дори възможността да загубим евентуален хранителен "бонус" затруднява нашето интелектуално представяне и концентрация. Доброволци били разделени на две групи и били последователно въвеждани в една стая. От тях се изисквало да се "поизпотят" върху решаването на някои задачи с повишена трудност. На масата при пристигането на първата група не било сложено нищо освен лист и химикалка. Втората група била "сюрпризирана" с поднесени в чиния печени курабийки, които "вървели" с предупреждението, че не трябва да бъдат докосвани и изяждани. Доброволците, на които било забранено да си вземат сладка, се справили драстично по-зле с решаването на поставените задачи в сравнение с другите, които стояли до масата без чиния с лакомства.

Изводът е, че когато се опитваме да игнорираме храна, която виждаме наблизо, все пак мислим за нея достатъчно, че това да рефлектира пряко върху способността ни да сме пълноценно отдадени и фокусирани върху друг аспект от заобикалящата ни реалност. Изследването показва, че когато сме в състояние на стрес или сме впрегнали всичките сили да умуваме над някакъв проблематичен казус за съзнанието си, често може да кажем лесно "чао" на своята диета и "примерно" хранене.

Във всички случаи експертите съветват хората с наднормено тегло да се опитат да се борят с килограмите, за да могат да поддържат здравето не само на своето тяло, но и на ума си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати