Липсата на витамин D води до деменция

Възрастни Хора

Хората, които имат дефицит на витамин D, са изложени на по-голяма опасност за развиване на деменция, от останалите хора. Това се посочва в резултатите от ново проучване, съобщават от Би Би Си.

Проучването е проведено с помощта на 1650 човека, като всички участници а били на възраст над 65 години. Въпреки, че по този въпрос са правени множество проучвания, специалистите са категорични, че това е най-обширното от всички до момента.

Освен това изследователите предупреждават, че тези резултати, не са достатъчни, за да започне да се изписва витамин D на възрастните хора. Необходими са още проучвания, които да докажат истинността на твърдението, преди да се предприемат подобни мерки.

По данни във Великобритания има повече от 800 хиляди души, които страдат от деменция и се предполага, че до 2021 година, броят им ще се увеличи на един милион.

Учените припомнят, че витамин D може да се набавя от различни видове храни – съдържа се голямо количество от него в мазните риби, подправките.

Много добър вариант е и излагането на слънчева светлина, но за възрастните хора това не е достатъчно – учените твърдят, че тяхната кожа не може да превърне ефикасно слънчевата светлина във витамин D.

Слънце

Проучването на специалистите от медицинския колеж към Университета в Ексетър е продължило шест години. Всички, които са взели участие в проучването, са страдали от сърдечен удар, сърдечно-съдово заболяване и деменция.

В края на изследването, от 1650 човека, 1169 души са имали по-добри нива на витамин D, отколкото в началото. За тези хора вероятността да развият деменция е едно към десет, твърдят специалистите. 70 човека са имали силен дефицит – при тях опасността е едно към пет да развият състоянието.

Ръководителят на проучването доктор Дейвид Леуелин твърди, че той и екипът, който е участвал в проучването, са се изненадали, след като са разбрали колко е силна връзката между деменцията и болестта на Алцхаймер и количеството на витамин D в организма.

Специалистът пояснява, че за да стане ясно дали хранителните добавки или храните съдържащи витамин D, могат да предотвратят или отложат болестта, трябва да се проведат още няколко изследвания.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати