ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво трябва да знаем за албинизма?

Какво трябва да знаем за албинизма?

МаринаМарина
Джедай
46818
Албинизъм
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Албинизмът е наследствено заболяване, което се проявява при 1 на всеки 17 000 души. То се характеризира с липсата на един пигмент в кожата, наречен меланин. Неговата роля е да придава характерния цвят на нашата кожа, очи и коса. При албинизъм се стига до обезцветяването на определени зони от тялото на човека.

Хората с такава депигментация се наричат албиноси и имат бледа обезцветена кожа и много светли очи и коса. Такива хора често страдат от очни заболявания, нарушено зрение, фотофобия (чувствителност към светлината), както и може да са налице неволеви движения на очите. Причината е, че меланинът осигурява естествената защита срещу слънчевите лъчи.

И понеже албинизмът е наследствено заболяване, се предполага, че е налична генна мутация, която е причина за появата му. Затова и състоянието се смята за нелечимо. И въпреки това отделни очни или кожни проблеми могат да бъдат лекувани, ако това стане навреме с и правилната терапия.

При албиносите са налице непигментирани зони от тялото на човека и те стават много чувствителни. Това се случва и с кожата, което крие голям риск от развитието на злокачествени кожни заболявания. По тази причина албиносите трябва редовно да използват слънцезащитни кремове и овлажнители, които да предпазват кожата.

Тежестта на развитие на заболяването е различна при всеки отделен случай, дори между родственици. Проучвания сочат, че това състояние не се отразява негативно върху социалното развитие на човека.

Важно е да се знае, че албиностите са с нормална продължителност на живота и депигментацията не се отразява на качеството им на живот.

Също албинизмът не е заразна болест и не може да се предава от човек на човек - чрез кръвни продукти например, контакт с кожата на албинос и други. Освен това липсата на пигментация се среща и сред растенията и животните, което не означава обаче, че бялата мечка или белите зайци са албиноси.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати