Декоративните контактни лещи са опасни

Контактни лещи

Шантавите контактни лещи, които си поставяме, за да изглеждаме по-интересно, могат да се окажат много опасни за здравето ни. Това смятат специалисти, цитирани от вестник Дейли Мейл.

Декоративните лещи, които се предлагат в интернет пространството или в магазините за карнавални костюми, могат да наранят сериозно очите ви. Освен това поставяйки си ги, е възможно да си докарате инфекция и трайно увреждане на зрението, алармират британски специалисти.

Същите учени съветват контактните лещи да се закупуват единствено с рецепта от професионалист, а не да се вземат всички, които ни харесат, без да знаем какво е тяхното качество.

Поставянето на лещи може да се окаже пагубно за очите и ако те не се сложат, както трябва. Освен това увреждане на зрителните органи може да настъпи от нехигиенично съхранение на лещите или от лоша хигиена на очите. Важно е при всеки контакт с малките дискчета вашите ръце да бъдат напълно чисти.

Лошото поставяне на лещи може да стане причина за надраскване или язви на роговицата, конюнктивит, проблеми със зрението. Ако тези опасности се пренебрегнат може да се стигне дори и до слепота. Специалистите алармират още, че ако носите контактните лещи прекалено дълго време, окото не може да си почине. Това също е причина за поява на очни заболявания.

Задължително е декоративните контактни лещи да бъдат закупувани само с рецепта. Важно е по време на покупката да получите и инструкции как да ползвате и съхранявате лещите си.

Не смятам, че е редно подобни артикули да се продават толкова лесно в интернет или във всеки магазин за карнавални костюми, смята д-р Дейвид Аламби, който работи като хирург и има своя клиника в Лондон.

Декоративните контактни лещи крият редица опасности. В работата си съм се срещал с какви ли не шокиращи случаи. Ако лещите се сложат грешно, това може да причини проблеми с роговицата.

Микробите зад лещите пък могат да станат причина за язва на роговицата. В крайна сметка се стига до сериозни последствия като слепота, разказва специалистът.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати