Срещу деменция яжте орехи и разговаряйте

Орехи

За да се предпазим от състояние като деменцията, е необходимо да разговаряме всеки ден и да изяждаме по шепа орехи. Това показват резултатите на две проучвания.

Все повече учени смятат, че пътят за преодоляване на болестта на Алцхаймер е поддържането на мозъка в активно състояние в средна възраст.

Твърди се още, че и хранителният режим е от значение. За да се намали рискът от заболяването, хората трябва да се хранят здравословно и да включват в менюто си много зеленчуци, плодове и ядки.

Двете изследвания показват, че симптомите на деменцията и някои признаци на стареенето могат да бъдат забавени, ако човек разговаря по-често или извършва друга дейност, която да поддържа мозъка активен.

Според учените, богатият речник на човек може да му помогне и да предотврати намаляването на мозъчните функции на по-късна възраст.

Специалисти, които работят в Университета в Сантяго де Компостела, Испания, са проучвали кои са факторите, които действително помагат в борбата със загубата на интелигентността и отслабването на паметта. Богатият речник е един от тези фактори, категорични са испанските специалисти.

Разговори

Друго изследване пък показва, че по-застрашени от състояние на деменция са угрижените дами, които често са мрачни и са ревниви. Те са два пъти по-застрашени да се разболеят, когато са на средна възраст, отколкото по-спокойните натури, категорични са учени.

Смята се, че броят на заболелите от деменция до 2050 година ще нарасне сериозно, заради застаряването на населението. Въпреки че деменцията често е свързвана с по-възрастните хора, оказва се, че и младите не са защитени. Специалистите отбелязват още, че напоследък все повече млади хора започват да проявяват първите симптоми на болестта.

Заболяването може да започне постепенно, като първо се прояви само един симптом, но е възможно е да се разкрие и изведнъж, твърдят учени.

За момента медицината не е открила сигурен начин, по който можем да се предпазим от това състояние. Въпреки това, специалистите препоръчват да се храним здравословно, да имаме повече физическо и умствено натоварване.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати