Шах с пешката: Ресвератролът не бил много полезен

Червено Вино

Ресвератролът е съставка, която се съдържа във виното и за която учените по цял свят са провели множество проучвания.

За съставката е известно, че като цяло има благотворен ефект върху организма и здравето му, защото може да понижи кръвното налягане, освен това се твърди, че намалява и опасността от сърдечни заболявания.

Ресвератролът може дори да се намери под формата на добавки в аптеките. За него се смяташе още, че подобрява метаболизма и помага за по-добрата работа на сърдечно-съдовите функции.

Скорошно проучване твърди, че съставката, която се съдържа в червеното вино, може да се окаже не особено полезна. Нещо повече – новото проучване доказва, че ресвератролът не само че няма да помогне на хората, които правят физически упражнения, но може и да влоши ефекта от тях.

Кинезиологът доктор Брендън Гърд, който работи в университета в Куинс, Канада, обяснява, че е възможно да се окаже, че ресвератролът не допринася толкова за работа на метаболизма и сърдечно-съдовите функции, както се смяташе до момента.

Червено Грозде

Гърд е ръководител на цялото проучване. Според него, за да се провери ефектът, който могат да имат физическите упражнения, най-логичното нещо на света е просто да си физически активен.

В изследването са взели участие доброволци, които били подлагани на тренировки три пъти на седмица, като цялото изследване било с продължителност един месец. На половината участници доктор Гърд и неговите колеги са давали като добавка ресвератрол, а на останалите – плацебо.

След края на четирите седмици, участниците в проучването са били изследвани и е установено, че при групата, която приема ресвератрола, няма видимо подобрение на физическото им състояние.

Интересното е, че не се е наблюдавал и ефект върху здравето им, който обикновено съпътства правенето на физически упражнения.

Специалистите предполагат, че добавката ресвератрол повлиява на нормалната реакция на организма, в резултат на усилените тренировки.

Цялото проучване и резултатите от него са публикувани в списание Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати