Остеопорозата е далеч, ако хапвате банани и картофи

Ядене на Банан

Общото между бананите и картофите е съдържащите се в тях калиеви соли. Наскоро учени са открили, че именно те допринасят за понижаването на резорбцията (всмукването) на костна маса. Това е и основната причина за отслабването и чупенето на костите.

Според ръководителя на екип от изследователи д-р Хелън Ламбърт, цитиран от британската медия Индипендънт, калиевите соли намаляват количеството на калций и киселини, които се отделят с урината. По този начин в тялото се запазват костните минерали, поддържат за по-дълго време костите здрави.

За да запазите минерала в организма, е добре още да избягвате кафе, захар и диуретични напитки, за които е установено, че бързо окисляват и унищожават калия. Стресът и прекаленото физическо натоварване също могат да доведат до недостиг на калиеви соли.

По думите на учена съществува голям риск за отслабването на костите на хората от Западна Европа, тъй като там традиционно наблягат повече на протеиновото хранене.

Ето защо, за да се предотврати болестта остеопороза, е необходимо да се набляга повече на банани и картофи.

Картофи

Други продукти с високо съдържание на калиеви соли са доматите, целината, гъбите, спанака, както и бобовите култури като фасул, грах, леща, соя, нахут.

Стафидите и сушените кайсии също са богати на полезните калиеви соли. Що се отнася до подправките, добър източник на калий са куркумата и джинджифила.

Освен за здравината на костите, калият е изключително необходим и за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система.

Продуктите, набавящи калий в тялото (дневната препоръчителна доза е около 4700 мг), действат благотворно на мозъчните функции, мускулите и бъбреците.

Алергиите също ще стоят далеч, ако се погрижите ежедневно в менюто ви да присъстват богати на калий храни. В същото време, разбира се, не бива и да се прекалява с количеството, тъй като съществува опасност от отравяне при прием на над 18 грама калий. В един банан например има около 500 мг калий.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати