ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Как да разпознаем шарката

Как да разпознаем шарката

Дете с Шарка

Шарката е силно заразно инфекциозно заболяване, причинено от вирус. За морбили и рубеола се поставят ваксини на децата още докато са бебета. За варицелата няма ваксина.

Според последните данни до 25-годишна възраст близо 90% от хората са боледували от варицела, позната и като лещенка. Въпреки това тя се среща най-често при деца до 10-годишна възраст и протича без усложнения. Колкото по-възрастен става човек толкова по-трудно се изкарва болестта.

Бебетата до 6 месеца не могат да се заразят от шарка, ако майката е изкарала вече тази болест, тъй като получават от нея антитела против варицелата. Също така всеки, който е преболедувал веднъж варицела не може да се зарази отново от същата болест. Изгражда се имунитет.

В редки случаи е възможно обаче при контакт с болен от варицела да настъпи болестта Херпес зостер, която протича подобно на варицелата. Това се случва когато имунитетът на човешкия организъм е отслабнал.

Варицелата се предава по въздушно-капков път, което означава чрез кихане или кашляне и е сред най-силно заразните инфекциозни заболявания. Болният човек може да отдели вируса два дни преди появата на характерния обрив и четири дни след това. Проявата на болестта при заразеният става от 10 до 21 дни след осъществяване на контакта с болния от шарка.

Шарка

Първите симптоми на варицелата се характеризират с общо неразположение, а при някои и с хрема и болки в гърлото. Около 4 дни след това започва да се появява обривът, който първоначално се изразява в неголеми червеникави петънца, които после стават на мехурчета, а накрая се превръщат в корички, които ако не се закачат падат без да оставят белези.

Повишава се температурата. Имайте предвид, че болестта протича поетапно и е възможно в една и съща част на тялото или главата да има различен по вид обрив.

Варицелата протича в домашни условия, но е задължително да се консултирате с лекар. Антибиотици не се предписват, тъй болестта не е бактериална инфекция. Обикновено се препоръчват лекарства за понижаване на температурата и мазила за облекчаването на сърбежа. Най-често се изписва ментолов спирт.

Ако болестта протича по-тежко от обичайното непременно се консултирайте с Вашия лекар какви мерки да предприемете. Понякога се налага постъпване в болница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати