ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Пием едва 1 чаша вода на ден

Пием едва 1 чаша вода на ден

Вода
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

По последни проучвания българите пият забележително малко вода на ден. Здравословното количество от живителната течност би трябвало да е минимум шест чаши дневно. В България обаче анализите са показали, че масово хората пият едва по една чаша вода на ден.

Изследването е правено по повод Международния ден на водата – 22 март, като част от кампания, имаща за цел да популяризира ползите от добрата хидратация на организма за човешкото здраве.

Стряскаща е и констатацията, че сънародниците ни не знаят вредите за организма, настъпващи от прекомерната дехидратация. Специлаистите припомнят, че водата е живот и освен за утоляване на жаждата тя има огромно значение за много биологични процеси, протичащи в тялото ни.

В последните десет години специалистиете от Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София са провели национално изследване сред различните възрастови групи за това какво количество вода се приема дневно.

Данните показват, че количество минерална вода, което потребява българинът, е между 22 и 28 мл, докато количеството на газираните безалкохолни напитки е в пъти повече – между 62 и 158 мл на ден.

До най-тревожни показатели изследването е стиганало, докато е наблюдавало подрставащите. Анализът е показал, че децата и учениците консумират енергийни напитки повече от четири пъти седмично. 80 процента от подрастващите споделили, че пият основно безалкохолни напитки в училище вместо вода.

Хидратация

Специалистите препоръчват, за се избегне тревожната тенденция, родителите да не чакат детето да поиска вода, а да му предлагат такава регулярно, за да се приучи то към важния навик.

Същото важи и за възрастните – не трябва да чакаме да ожаднеем, за да пием вода. Чувството за жажда е закъснял симптом на дехидратация и не трябва да позволяваме появата му, съветват още специлистите.

Неприемането на достаъчно вода може да доведе до нарушаване функциите на нервната система, терморегулацията, алкално-киселинното равновесие. Засилват се процесите на стареене. Самата дехидратацията е патологично състояние, при което е намалено съдържанието на вода в организма.

Стига се до диария, хранително натравяне, упорито повръщане, стеноза на пилора, токсикоза на бременността, полиурия при диабет, заболявания на бъбреците, хипервитаминоза с витамин D, хиперпаратиреоза, болест на Адисон, прием на диуретици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати