Синтетичните хормони в противозачатъчните свиват мозъка

Жени

Синтетичните хормони, които има в противозачатъчните, свиват части на мозъка, заради което жените, които ги пият, могат да станат по-неспокойни, твърдят калифорнийски учени.

Повече от сто милиона жени по света пият противозачатъчни хапчета. Повечето от тези жени са напълно наясно с възможните странични ефекти, които имат хапчетата антибебе.

Между тях са промяна в настроението, болки в главата, гадене, а по-тежките възможни странични ефекти са съсиреци на кръвта, както и рак на гърдата. По този повод учените от Калифорнийския университет решили да проверят до каква степен влияят противозачатъчните таблетки на мозъка и неговите функции.

Невролозите са използвали за своето проучване 90 жени, от които 44 са употребявали подобни таблетки. Контрацептивните хапчета свиват два ключови региона в мозъка, обясняват учените, а това доведе до изменения на мозъчната структура и функции.

Страничната и задна кора на мозъка при дамите, които използват противозачатъчните таблетки, е много по-тънка, отколкото при жените, които не пият подобни контрацептиви.

Противозачатъчни

Жените, които пият противозачатъчни хапчета, могат да са убедени, че причината за депресивните им състояния и смяната на настроението са причинени именно от таблетките, обобщават учените.

Според други изследвания противозачатъчните таблетки могат да намалят значително опасността от ракови заболявания. Тези контрацептиви намаляват риска от рак на яйчниците с 50 на сто, посочва се в други изследвания.

От друга страна, има данни че противозачатъчните увеличават опасността от рак на шийката на матката. Дамите, които приемат таблетките продължително време, дори променяли вкуса си към мъжете, посочва се в друго изследване. Твърди се, че тези жени започвали да харесват повече мъжете тип „мачо“.

При всички случаи тези таблетки са ефективни, но като всички хапчета, имат своите възможни странични ефекти. За да намалите опасността до минимум, задължително се консултирайте с гинеколог.

Ако не се чувствате добре след употребата им, отново споделете с лекар, ако е необходимо, таблетките могат да бъдат спрени или сменени.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати