Причини за болки в ставите

Болки в ставите

Хиляди хора страдат от болки в ставите. Този вид неразположение може да засегне една или повече стави. Обикновено болките се дължат на различни наранявания или стари травми. Причина за болките в ставите може да е и ревматоидният артрит. Това автоимунно заболяване води до скованост и остра болка в ставите.

Друг причинител на неразположението е и остеоартритът. Последствие от тази болест са шиповете, както и износването на ставния хрущял. Болестта е често срещана сред хората, преминали 45-годишна възраст. Възможно е болката в ставите да е предизвикана от бурсит.

Общо около двадесет са заболяванията, причиняващи болки в ставите. Освен гореспоменатите до това неразположение водят и лупусът, хондромалацията, подаграта. Инфекциите също могат да причинят болки в ставите. Пациенти със заболявания като Епщайн-Бар, хепатит, инфлуенца, лаймска болест, рубеола, заушки, варицела също имат подобни оплаквания.

Третата основна причина за болките в ставите са наранявания и фрактури като остеоартрит, остеомиелит, септичен артрит и тендинит.

Има начини да се предпазите или да облекчите симптомите на това неразположение. На първо място, винаги трябва да спазвате режима, който лекарят ви е предписал. Имате ли болки в ставите, които не са причинени от артрит, важно е да почивате, за да намалите неразположението си. Помага също и взимането на топъл душ, масажите и поддържането в добра физическа форма. Правете упражнения.

Движение

Противовъзпалителните лекарства могат да помогнат да облекчите силата на болката и подуванията. Консултирайте се с доктор, преди да започнете да давате аспирин или нестероидни лекарства от типа на ибупрофен на деца.

Важно е да знаете при болки в ставите кога да потърсите лекар. Няколко са случаите, когато самолечението е силно непрепоръчително. Например, ако вдигнете температура, но не сте болни от грип, консултацията с доктор е задължителна.

Същото важи и за загуба на тегло без причина, болки в ставите повече от три дни или ако имате остри, необясними болки в ставите, особено ако са комбинирани с други необясними симптоми.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#204936
майка ми имаше проблеми със ставите това лекарство я изправи отново на крака,препоръчвам го на всички
0
0