Какво да правим при болки в китките

Болки в китките

Болката в областта на китките може да бъдат причинена от т. нар. синдром на карпалния канал. Също неприятните усещания в тази област на горните крайници могат да се дължат на артрит, наранявания на ръцете, както и да са в резултат на подагра.

Синдромът на карпалния канал е налице, когато човек извършва едни и същи действия с ръцете, и то за по-продължителен период от време - например при печатане, рисуване, писане, шиене и други.

Причина за болка в китките може да е и наднорменото тегло, бременност или менопауза. Трябва да се обърне внимание и на функцията на щитовидната и надбъбречните жлези, чиито заболявания също са рисков фактор.

Според причината, довела до болка в областта на китките, симптоматиката е различна. При синдрома на канала е затруднено свиването на ръката в юмрук, тя се чувства схваната, изтръпнала, пръстите са подути. Появява се болка, като симптоматиката се засилва нощно време.

При артрита пациента обикновено се оплаква от същия дискомфорт в областта на китките.

Ако причината е подаграта, то се наблюдава внезапна остра болка, подуване и зачервяване в областта на китките.

Доктор

Лечението е различно и зависи от причината, довела до болката. Възможностите включват носенето на презрамки на китката или шина за намаляване на подуването и болката. В някои случаи е от полза и прилагане на горещи или студени компреси, както и орални или инжектирани противовъзпалителни лекарства.

Ако имате артрит, е необходимо посещение на физиотерапевт, който може да покаже методи за упражнения за китката, които да подпомогнат оздравителния процес.

При подагра лечението обикновено за базира на прием на противовъзпалителни лекарства като ибупрофен, също пиене на много течности, чиято цел е да се намали концентрацията на пикочна киселина. От значение е и ограничаване консумацията на мазни храни, както и намален прием на алкохол.

При нужда се правят кръвни изследвания, рентгенография на ръката и други консултации със специалисти.

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати