ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Следобедният сън е враг на инсулта и инфаркта

Следобедният сън е враг на инсулта и инфаркта

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190296
Следобеден сън
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Следобедният сън не само ни помага да отпочинем, но и влияе благотворно на нашето здраве. Това заявяват гръцки учени, цитирани от вестник Дейли експрес.

Според специалистите подремването през следобедните часове понижава стойностите на кръвното налягане и освен това предпазва от инфаркт и инсулт. Лекари от болницата Асклепион Вула в Атина са открили, че следобедната дрямка има благоприятно въздействие и за хора, при които вече се наблюдава високо кръвно налягане. При тях тях това състояние обикновено се контролира с лекарства, но след следобеден сън тази необходимост е занижена.

Лекарите посочват още, че колкото по-продължително е следобедното спане, толкова по-полезно е то за нашия организъм. При лицата, които си позволяват да се отдадат на следобедна дрямка, средното систолично налягане е с пет процента по-ниско в сравнение с това на хората, които са активни постоянно.

По-старо изследване също подчерта ползата от следобедния сън. Според неговите автори човешкият организъм е програмиран така, че човек да се отдава на дрямка два пъти в денонощието.

Дрямка

Първата потребност от спане се появява между 00.00 и 07.00 ч часа сутринта, а втората - между 13.00 и 15.00 часа, коментират специалистите.

По това време започваме да чувстваме умора, очите ни сякаш натежават и се затварят. Започваме да се прозяваме настойчиво. Това явление се наблюдава независимо дали сме на работа или у дома.

Ако сме си вкъщи, можем да си полегнем, но ако сме в офиса, това по-скоро не е възможно. Учените обаче подчертават, че в много от случаите 15-20-минутната дрямка би била доста ефективна за служителите, тъй като увеличава и подобрява тяхната умствена и физическа активност.

От друга страна, по-продължителното дремване по сред бял ден може и да обърка организма, тъй като след едночасово следобедно спане мнозина се чувстват още по-изморени. За сметка на това, когато дойде ред на вечерната дрямка, те не усещат нужда от сън и така сериозно навреждат на вече изградения си режим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати