Гладна диета регенерира панкреаса при диабет

Диета при диабет

Диабетът може да нанесе сериозни вреди на панкреаса. Оказва се, че има начин да регенерирате този орган с диета, както и да преборите болестта.

Строг режим, който имитира гладуване, може да предизвика саморегулация на панкреаса при диабет. В това са убедени американски учени. Панкреасът е особено важен орган, който помага за контрола на кръвната захар. При експериментите с мишки строгият хранителен режим е помогнал за обръщане на симптомите на диабет и регенерирането на този орган.

Още преди да оповестят какво точно включва режима, медиците предупреждават, че пациентите не трябва да ги предприемат без лекарски контрол. Откритието си те определят като вълнуващо и едно предполагаемо алтернативно лечение на диабета. Изследването им показва, че едно подобно гладуване буквално рестартира тялото.

Мишките – участници в експеримента, са поставени в модифицирана форма на имитиращата глад диета. Когато се прилага при хора, тя включва 5 дни на ниски калории, нисък протеин и ниски въглехидрати. Процентът на високите ненаситени мазнини обаче е висок.

Диетата позволява между 800 и 1100 калории на ден. Тя включва основно супи и наподобява веганския режим. След тези пет дни следва период от 25 дни, в който се яде свободно. През него трябва да се имитират периоди на угощение и глад. В него изгубените килограми се свалят, но в тялото започват очистителни и регенериращи процеси.

Минали изследвания доказаха, че този режим забавя процесите на стареене. В настоящите се проследяват ползите при терапията на диабета. Диетата регенерира специфичен тип клетки в панкреаса, които се наричат бетаклетки. Те помагат за освобождаване на инсулина, който, от своя страна, регулира кръвната захар, ако е висока.

По думите на с-р Валтер Лонго от Университета на Южна Калифорния, когато мишките бъдат вкарани в екстремно състояние, след което първо гладуват, а след това хапват обилно, панкреасът започва своята регенерация. Клетките в него се препрограмират по неизвестен за медиците начин и възстановяват онази част на органа, която не функционира.

диабет

Освен всичко друго учените наблюдавали еднакво добри ефекти както при диабет тип 1, така и този от тип 2. И всичко това независимо от факта, че първият е причинен от имунната система, която унищожава бетаклетките, а вторият - до голяма степен от начина на живот.

До момента подложилите се доброволци свидетелстват още за понижаване на кръвното налягане. Изследванията показват и че синтезът на хормон, наречен IGF-1, който се свързва с някои видове рак, също намалява в рамките на режима.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати