ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Хранителният режим и ранната менопауза

Хранителният режим и ранната менопауза

Хранителният режим и ранната менопауза

Има много фактори, които подсказват кога ще влезете в менопауза. Такива са генетиката, тютюнопушенето, дали сте прекарали химиотерапия. Но ново проучване от университета в Лийдс предполага, че може да има друг показател. Става въпрос за храните, които ядем.

Изследователите установили, че диетите, в които преобладават мазните риби и бобовите растения, са свързани със забавяне на менопаузата с три години. Това наблюдение се основава на определянето на 51 години за средна възраст, на която започва менопаузата.

За участниците, които консумират много рафинирани бели макаронени изделия и бял ориз, е по-вероятно да влязат в менопауза с година и половина по-рано от средното.

Проучването разглежда данните на над 14 000 жени от Обединеното кралство, попълнили обширен въпросник за диетата си, както и първоначално проучване за репродуктивното здраве и история.

След четири години изследователите установяват, че над 900 жени са изпитали естественото начало на менопаузата. При тях не е имало нещо, което да го предизвика, като хирургично или фармацевтично лечение. Силен индикатор за по-ранно или по-късно започване на менопаузата се оказва храненето.

Хранителният режим и ранната менопауза

Възрастта, на която започва менопаузата, може да има сериозни последици за някои жени, казва Джанет Кейд, съавтор на изследването. Ранната и късната менопауза са свързани с дългосрочни рискове за здравето.

Забавената менопауза се свързава с рак на гърдата и рак на яйчниците. Ранната менопауза води до повишен риск от сърдечни и костни заболявания, депресия, деменция, сексуална дисфункция.

Според д-р Филип Сарел, ако диетата може да забави настъпването ѝ, ползата надвишава риска от възможността за развитие на рак на гърдата, наблюдаван при късната менопауза.

Изследването е важна стъпка към разбирането на факторите, които засягат менопаузата, особено при жените, които са предразположени към ранното ѝ настъпване.

Ясното разбиране как диетата засяга началото на естествена менопауза ще е много полезно за изложените на риск или за тези, които имат семейна история на свързани с този период усложнения.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати