Ето как ви влияе ниската кръвна захар

Ето как ви влияе ниската кръвна захар

Всяка клетка в тялото се нуждае от енергия, за да функционира. Основният ѝ източник е захарта, известна също като глюкоза. Кръвната захар е от съществено значение за правилното функциониране на мозъка, сърцето и храносмилането. Тя дори помага да запазите кожата и зрението си здрави.

Когато нивата на кръвната захар спаднат под нормалния диапазон, това се нарича хипогликемия. Има много разпознаваеми симптоми на ниска кръвна захар, но единственият начин да разберете дали имате този проблем е чрез тест за кръвна глюкоза.

Най-честите причини за ниска кръвна захар са някои лекарства, използвани за лечение на диабет, като инсулин. При диабет тип 1 панкреасът вече не може да произвежда инсулин. При диабет тип 2 панкреасът не произвежда достатъчно инсулин или тялото не може да го използва правилно. Твърде много инсулин или перорални лекарства за диабет могат да понижат нивото на кръвната захар, което води до хипогликемия.

Друга възможна причина за появата на този проблем е пиенето на твърде много алкохол, особено за дълги периоди от време. Това може да попречи на способността на черния дроб да създаде натрупване на глюкоза и след това да я освободи в кръвта, когато имате нужда от нея.

Други причини за ниската кръвна захар са бъбречните нарушения, хепатит, заболявания на черния дроб, анорексия, тумор на панкреаса.

Когато нивата на кръвната захар са твърде ниски, клетките изпадат в глад за енергия. В началото може да забележите леки симптоми като глад и главоболие. Ако не получите нужните нива глюкоза, може да сте изложени на риск от сериозни усложнения.

За да запазите нивото на кръвната захар, се нуждаете от правилното количество инсулин. При недостатъчен инсулин нивото на кръвната захар се повишава. От друга страна, твърде много инсулин може да доведе до бързото ѝ понижаване.

Ето как ви влияе ниската кръвна захар

Обикновено ниската кръвна захар кара тялото да отделя хормони на стреса, като например епинефрин, отговорен за ранните предупредителни признаци като глад, треперене и сърцебиене.

Често ниската кръвна захар може да сигнализира с огромен глад. Понякога обаче може да ви накара да загубите интерес към храненето, дори ако сте гладни.

Липсата на глюкоза може да причини различни проблеми в централната нервна система. Ранните симптоми включват слабост, замайване, главоболие.

Може също да почувствате признаци на стрес като нервност, тревожност и раздразнителност. Когато нивата на кръвната захар падат през нощта, може да имате кошмари, да викате по време на сън или да имате други сънни смущения.

Липсата на координация, втрисане, мека кожа и изпотяване също са обичайни при ниска кръвна захар. Освен това може да имате замъглено зрение, главоболие и объркване и всекидневните задачи и координацията да се окажат трудни.

Нелекувана, тежката хипогликемия може да бъде много опасна и да доведе до припадъци, загуба на съзнание или смърт.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати