ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»5 упражнения при болки в гърба

5 упражнения при болки в гърба

ХрисиХриси
Новак
31415
Болки в гърба
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Според проучванията, болката в гърба е втората най-разпространена причина за посещения в лекарския кабинет. Тя може да се дължи на някакво гръбначно заболяване, травма или дори стрес.

Тези болки могат да причинят огромен дискомфорт и затруднения в ежедневието на всеки, независимо от възрастта, ето защо трябва да направим всичко възможно да я предотвратим или намалим.

За щастие, има начин да постигнем това и в домашни условия, чрез някои упражнения за гръб. Всичко, от което се нуждаете, е стабилен стол, на който да седнете. Гърбът трябва да бъде изправен, а краката – под ъгъл 90 градуса. Ето 5 упражнения при болки гърба.

Упражнение 1: Разтягане на врата и гърдите – загряване на гръдните мускули и на мускулите на врата

Седнете на стола с изправен гръб и стъпала, опрени в земята. Ръцете трябва да са свити и да докосват основата на главата. Преплетете пръсти на тила. Започнете с поклащания наляво и надясно, редувайки двете страни. Повтаряйте по 3 пъти всяка. Чудесни упражнения при болки в гърба!

Упражнение 2: Седнал лек мост – участват мускулите на врата и гръбначния стълб

Седнете с изправен гръб, като ръцете бъдат подпрени в долната част на гърба, с лице надолу. Вдигнете глава, като едновременно с това изпънете максимално гърба назад. Така се получава лек мост. Повторете от 3 до 5 пъти.

Упражнение 3: Разтягане назад – загряване на гръдните мускули и гърба

Седнете на стола отново с изправен гръб и крака, здраво стъпили на земята. Протегнете ръцете назад и преплетете пръсти на височината на долната част на гърба. Вдишайте и изпънете гръб назад, завъртайки раменете назад и нагоре. После отпуснете, връщайки се в изходна позиция. Повторете 3 пъти.

Упражнение 4: Седнал котешки гръб – класическо упражнение за гръбначния стълб

Сядайки на стола, нека ръцете ви бъдат върху краката, почти до коленете, с пръсти, обърнати едни срещу други. Лактите – в страни. Гръбнакът е изпънат назад, главата е вдигната нагоре, а после – главата надолу и гърбат – свит. Това е т.нар упражнение котешки гръб, което може да помогне при болки в тази част на тялото. Повторете от 3 до 5 пъти. Упражнението върши чудеса при болки в гърба!

Упражнение 5: Леко завъртане – използват се гръб, ръце, гръдни мускули, мускули на врата

Сядайки с изпънат гръб, протегнете ръце нагоре, а после леко ги завъртете надясно, поставяйки лявата си ръка на дясното коляно, а с дясната ръка хванете облегалката на стола отгоре или отстрани, какво ви е по-удобно. Получава се леко завъртане. Повторете упражнението и като се обърнете на ляво. Повторете по 2 пъти всяка страна, а цялото упражнение – от 3 до 5 пъти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати