Влияе ли пола върху възпитанието на детето?

Влияе ли пола върху възпитанието на детето?

Вече отдавна отминали са времената, когато единствено мъжете се грижеха за прехраната в семейството, а на жените бе отредена ролята на домакини и възпитателки.

Социалните роли на двата пола са претърпели сериозни промени. Все повече представителки на нежния пол се грижат за финансите в семейството, докато в същото време мъжете са отговорни за грижата за наследниците.

Влияе ли пола върху възпитанието на детето?

Изменението на установените през годините роли със сигурност се отразява и върху бъдещето поведение и възпитание на децата.

Възпитание от бащите

Днешните мъже трябва със спокойствие да отбележат факта, че в съвременното общество жените могат да изкарват повече пари от тях. Разбира се не всички приемат фактите еднакво. Някои се борят за своята изградена идентичност, други се примиряват с обстоятелството, че жените могат да бъдат независими и финансово осигурени и без тяхната подкрепа. В зависимост от кой това кой „тип” са мъжете зависи и бъдещето възпитание на детето и неговото последващо развитие. Сред недостатъците на „мъжкия тип” отглеждане на деца могат да бъдат по-агресивния тип поведение на подрастващите, които в повечето случаи имат неистовото желание постоянно да се доказват и да се конкурират с останалите.

От друга страна е необходимо да се отбележи, че връзката с бащата е жизнено необходима опорна точка, без която най-здравото възпитание започва да се руши.

Скорошни изследвания достигнаха до извода, че истинските жени се възпитават най-добре от бащите. Според изследователите колкото повече бащите показват любовта си, толкова повече дъщерите им ще се превърнат в щастливи и самоуверени дами.

Психолозите твърдят още, че има неоспорима връзка между получаването на хубави думи и ласки от страна на бащата и успешното реализиране в социален и професионален план на бъдещата дама.

Това ще рече, че настоящите и бъдещи майки трябва да насърчават съпрузите си да са по-убедителни в изразяването на обичта си към тях.

Разбира се, за да станат децата щастливи и пълноценни хора, са необходими методите и грижите както на мъжете, така и на жените.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати