Блюда с насекоми вместо с говеждо месо

Червеи

Бихте ли заменили пържолите с насекоми и червеи? Пирог с червеи, пролетни рулца със скакалци или домашно приготвени блюда с пълзящи и подскачащи насекоми? ! Звучи ли ви вкусно, толкова вкусно, че да си оближете пръстите? !

Най-вероятно в този момент изпитвате погнуса! Но това е отговорът на въпроса как да се справим с глобалната хранителна криза, с недостига на земя и водни ресурси и с променящите климата въглеродни емисии.

Арнолд ван Хойс, професор от университета на Вагенинген, обяснява, че насекомите съдържат много повече протеини, отколкото месото на едрия рогат добитък.

Освен това отглеждането им е по-евтино и не е свързано с отделянето на големи количества въглерод.

Ядливи насекоми

"Децата нямат проблеми с яденето на буболечки, но възрастните с развити вкусови навици трудно могат да променят мисленето си. Въпросът е психологически", казва Ван Хойс.

"Не смятам, че е необходимо да се прикрива наличието на насекоми в храната. Аз я приготвям така, че да се вижда какво има в нея. Ако водещите готвачи по света започнат да правят същото, мнозина ще последват примера им", пък казва кулинарят Хенк ван Гурп.

Ван Хойс организира лекции, дегустации и курсове съвместно с професионален готвач, който показва как се приготвят различни ястия с насекоми, скакалци и червеи, отгледани специално за човешка консумация в холандска ферма.

Сред предлаганите блюда са пирог и бонбони с червеи. Ван Хойс дори планира да издаде готварска книга с рецепти за ястия с насекоми и червеи.

Скакалците са смятани за вкусна храна в азиатски страни като Виетнам и Тайланд. Ван Хойс обаче мисли, че европейците трябва да ги приемат като алтернативен източник на протеини, тъй като съдържат 90% белтъци. Съдържанието на протеини в говеждото месо е между 40 и 70 процента.

"Буболечките и червеите са много добра храна с висока хранителна стойност и са особено полезни за възрастните хора", казва Марго Калис. Тя има ферма за отглеждане на насекоми за животни, но ги предлага и за човешка консумация.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
в наиденов
в наиденов
23.02.2015 07:59
Може и така да е но храта не бих превключили на тази вална хранене
0
0