Сок без захар, плодов еликсир или плодова напитка?

натурален сок

Вече е в сила наредбата, която забранява към натуралните сокове да се добавя захар. Соковете с изкуствени подсладители трябва да се наименуват като плодов еликсир или плодова напитка.

Сладкото ще идва само от плодовете, вложени в напитките – казва пред Труд Жана Величкова - председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.

Директивата беше гласувана и одобрена от Европейската комисия през март 2012 година. На страните-членки бе даден няколкогодишен период, за да приложат закона на практика.

Забраната се отнася единствено за онези напитки, обозначени като натурален сок. Те трябва да съдържат само плодов сок. Подсладители, консерванти и допълнителни количества захар могат да се добавят от производителите, но тези напитки трябва да се наименуват като плодова напитка или плодов еликсир.

В плодовите нектари също се разрешава добавянето на захар, но то не трябва да надвишава 10% от общото количество на напитката.

Технолозите от предприятията у нас обясняват, че добавените подсладители не са опасни за човешкото здраве, а тяхната цел е да направят сока по-приятен за пиене.

Сокове

Добавянето на аспартам ще остане забранено за всички напитки. От Комисията ще разгледат и влагането на други подсладители, за да са по-спокойни потребителите, когато си купуват сок.

Ако производителите не се съобразят с въведената директива, ги очакват глоби до 5000 лева. Българската агенция по безопасност на храните ще следи дали се спазва забраната за захар в плодовите сокове.

Потребителите обаче смятат, че добавената захар не е най-големият проблем със соковете на нашите пазари. Клиентите казват, че най-сериозен контрол трябва да се наложи върху етикетите, особено при вносните напитки, чиято информация е изписана на английски, а надписът на български е с прекалено ситен шрифт.

Междувременно европейски изследвания показаха, че българите най-рядко пият натурални сокове на територията на Европейския съюз. Един човек у нас изпива средно 9.4 литра сок за една година. За сравнение в Германия се изпиват по средно 34 литра за една година.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати