ezine.bg»Статии»За Дома»Домашен Майстор»Свързване на електрическите кабели

Свързване на електрическите кабели

Свързване на елекртически кабели

Свързването на електрически кабели не е за всеки. Ако нямате необходимата подготовка, по-добре не прибягвайте до него, защото може да е рисковано за вашето здраве.

Съществуват няколко начина за свързване на електрическите кабели, като при всеки един от тях е необходимо да се спазва едно изискване - съединението да има много добра електропроводимост. То не трябва да оказва съпротивление, тъй като в противен случай би причинило спад на напрежението на протичащия електрически ток.

Сред изискванията при свързване на електрически кабели, е здраво захванатото и добре изолирано механично свързване. Ако това не се спази, е възможно връзката да се прекъсне, докато свободния достъп на въздух води до окисляване на повърхността на медните проводници. Това, от своя страна, може да доведе до повишаване на електрическото съпротивление.

Една от най-трудните задачи, е свързването на електрически кабели при автомобили и други превозни средства. При тях тези съединенията са подложени на вибрации и опън. Освен това през повечето време търпят различни температурни колебания, мокрене с вода и висока влажност.

Ниското напрежение във веригата от своя страна може да доведе до осезаеми резултати, като влошаване качеството на светлината от крушките. Това важи с пълна сила и при свързване на електрически кабели в къщи, домове и други.

Обикновено електрическите кабели се свързват чрез спояване с мек припой. Операцията е доста трудоемка. След това оголените проводници се изолират с изолирбанд, който не е от най-добрите средства. Освен това, често самото мястото не позволява работа с поялник.

В други случаи се използва свързване на краищата на проводниците с устерклеми. Този метод е несъмнено по-лесен, но може да създаде и повече проблеми. Устерклемата заема повече място, а при евентуално разхлабване на притегнати винтове, електрическото съединение се влошава или напълно прекъсва. Освен това, изолирането в този случай, най-вече с цел предпазване от окисляване и проникване на влага, е доста по-трудно.

Най-иновативното решение на проблема с изолацията на кабелите, са специалните втулки за механично свързване на електрически проводници. Отскоро могат да се открият успешно и у нас. Те гарантират по-дълъг и качествен живот на връзката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати