ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как да разпознаваме опасната пластмаса

Как да разпознаваме опасната пластмаса

Пластмаса

Пластмасата може да причини различни вреди на организма, а някои лекари и проучвания дори казват, че определени вещества от нея са канцерогенни. За да разберем обаче до колко е опасна, трябва внимателно да четем етикета на продуктите.

Върху бутилките с минерална вода и повечето продукти, използващи пластмаса, е изписан нейният вид. Чрез този надпис можем да определим до колко е опасна за нашето здраве.

РЕТ или РЕТЕ – така се обозначават еднократните пластмасови бутилки, които в някои случаи отделят тежки вещества, влияещи върху хормоналния баланс. РЕТ е най-използваната пластмаса в цял свят и е предназначена само за еднократна употреба.

Това означава, че след като изпиете водата от бутилката, трябва да я изхвърлите, а не да доливате течност в нея, защото броят на бактериите в пластмасовата бутилка е скочил няколко пъти.

HDP или HDPE – една от най-добрите пластмаси, които рядко отделят вредни вещества. Експертите я препоръчват и от екологична гледната точка, защото се преработва най-бързо.

Видове пластмаса

PVC или V – от този вид пластмаса са изведени два опасни химикала, които доказано вредят на хормоналния баланс в организма;

LDPE – ако се съхранява вода, тази пластмаса не е опасна, но избягвайте да купувате храни, опаковани в нея, защото някои от отделените вещества могат да бъдат опасни за сърцето.

PP – този тип пластмаса е известен още като полипропилен и се използва широко заради термоустойчивостта му. Цветът му е полупрозрачен и до момента не са открити негативни влияния от него.

PS – полистиролът също е един от най-широко използваните типове пластмаса заради неговата трайност. Използва се най-вече за съхранение на горещи храни и напитки. PS отделя токсични вещества, само когато се нагрява.

PC – най-опасният вид пластмаса, който отделя веществото бисфенол А. То нарушава нормалната функция на ендокринната система и потиска производството на хормона естроген.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати