ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Как да се успокоим, когато сме ядосани

Как да се успокоим, когато сме ядосани

Скандал

Стресът е навсякъде около нас. Мнозина не успяват да избягат от лапите му и често натоварват психиката си с излишни нерви.

Прекалената тревожност би могла да доведе до сериозни здравословни и емоционални проблеми. Ако и вие сте от хората, които се ядосват често и не успяват да потушат това чувство, следващите съвети ще бъдат полезни.

Ето няколко техники за бързо успокояване, щом усетим, че гневът ни застига. Опитайте някой от тях следващия път, когато сте ядосани.

1. Поемете дълбока глътка въздух – когато усетите, че гневът изпълва съзнанието ви, спрете за момент и направете няколко вдишвания и издишвания. По този начин ще поемете контрол на себе си и емоциите си. Ще овладеете ситуацията и ще се успокоите по-бързо. Почувствайте ритмичното и дълбоко дишане, това е сигнал към организма да унищожи гневната реакция.

Двойка с проблеми

2. Опитайте да понижите тона си – макар да искате да направите точно обратното. Ако спорите с човек, който ви изкарва извън релси, противно на очакванията, намалете тона си. Започнете да говори по-тихо, за да си внушите, че се успокоявате, а не, че се напрягате.

3. Отпуснете се и затворете очи – така ще се изключите поне за малко. Направете го в правилния момент, точно когато усетите яростта. Когато човек държи очите си затворени, дава почивка на мозъка си. Така напрежението намалява.

4. Упражнение със стена – то ще ви помогне да изкарате целия гняв. Застанете срещу стена и се опитайте да я бутнете. Насочете цялата си сила към нея за около 10 секунди. По този начин ще усетите силата на гравитация, свързана с тежестта на тялото и стената, и ще възвърнете баланса в емоциите си.

5. Упражнение 2 – легнете по корем с напълно изпънати ръце и крака по продължение на тялото. Задръжте в тази позиция за около 10 секунди и ще се успокоите, когато сте ядосани.

Легнете по корем, за да се успокоите

6. Упражнение 3 – направете балончета, онези със сапунените мехури, но въображаеми. Представете си, че трябва да направите много цветни и красиви балончета. Бавно вдишайте и издишайте, за да създадете големи балони. Това се внесе баланс в дишането и ще възвърне естествения ви ритъм.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати