Как се отразяват травмите от детството и как да ги преодолеем

травми от детството

Целите на всеки сеанс при психолога са да успеете да преодолеете травмите и да се справите с вашите емоционални проблеми. Възможните причини и сценарии на развитие са множество, тъй като всичко зависи и от това, колко е лабилна психиката ви. Всеки възприема случващото се в живота му по различен начин, като така за едни е достатъчно само някое малко негативно събитие, което да разруши представите им за стабилност в емоционално отношение, докато други имат завидна увереност и са способни да се преборят с доста неуспехи в живота си.

Една от най-често срещаните травми, които оказват силно влияние и белег на по-нататъшния живот на човека това са детските. В тази категория спадат следните травми:

- тежки болести, смърт на член от семейството;

- развод на родителите;

- студенина на семейните отношения и отчуждение;

- материална и битова несигурност;

- насилие в семейството, включително сексуално.

Как се отразяват травмите от детството?

Известните психолози неведнъж са споделили за важността на детските преживявания и детската психика върху по-нататъшния живот на човека. Дори и тези спомени да са дълбоко скрити в съзнанието ни, те отново оказват макар и непряко влияние на нашето държание, увереност, сигурност, връзките и така нататък. Именно затова дори и старите хора казват, че първите 7 години са най-важни. Точно тогава сценарият на вашето по-нататъшно поведение е вече заложен.

По този начин дори децата често намират партньори като родителите си, дори ако те са били алкохолици, например. Важно е да разбираме, че един ден децата ни ще копират несъзнателно житейския ни сценарий, като затова ще трябва да се стараем да работим над грешките си и да обсъждаме всичко с тях. Често родителите дори влагат директивни послания на подсъзнателно ниво, които могат да са водени от най-добрите им намерения да научат децата си на отговорност например, но въпреки това да влошат така ситуацията.

Тревогите могат да бъдат от най-различно естество, както и да са съпроводени с различни чувства: вина, срам, тревога, страх, чувство на непълноценност, недоверие, безсмислено съществуване и други. От една страна чувството на болка е като защитен механизъм на съзнанието ни, като така се стремим да забравим за травмите. Тези хора искрено вярват, че това е особеност на характера и не желаят да признаят за съществуването на проблема, който е важно да се реши.

Причината за това често е факта, че ако хората с травма от детството се замислят за тези минали събития, тогава ще им се наложи да преосмислят прекалено много неща в живота си. Със задълбочаването на положението се получава и чувство на страх, безпомощност и неувереност.

Криейки проблема дори от себе си, вие само усложнявате ситуацията, защото никоя травма от детството няма да премине от само себе си и с времето ще остави все по-силен белег в душата и съзнанието ви, но заедно с това ще влияе на връзките ви с другите хора, включително с противоположния пол.

преодоляване на травми от детството

Чести признаци на травми от детството:

1. Постоянно чувство на вина;

2. Страх от самотата;

3. Сложност в изграждането на отношения;

4. Неумение да приемате комплименти;

5. Мислите си, че не заслужавате да сте щастливи;

6. Страх да не оправдаете очакванията на хората;

7. Трудно вземате решения;

8. Страх от конфликти;

9. Занижена самооценка;

10. Перфекционизъм.

Как да преодолеем травмите от детството?

Вътрешният психологически комфорт е един от важните определящи фактори за щастието на човека. Важно е не само да се поддържате външно, но и вътрешно. Душата ви също трябва да е спокойна и в пълна хармония с вътрешното ви аз. Именно затова ако имате някаква психологическа травма от детството, тогава не бива да се срамувате или да се притеснявате да посетите психолог, който да ви помогне да решите проблема си и да продължите напред.

Можете да посещавате дори различните групи, където всички споделят проблемите си и заедно се учат как да се справят с тях, пускайки ги на свобода, за да могат да възвърнат отново щастието и хармонията в отношенията си със самите себе си.

За съжаление все още много хора се притесняват да посещават психолог и имат вътрешната нагласа, че тези специалисти работят само с хората, които имат психични проблеми, но това далеч не така. Основната им роля е именно да лекуват душата на човек, включително да ви помогнат да преодолеете различни травми от живовта ви в детските години. Сами няма да можете да се справите и колкото повече отричате проблема, то той толкова повече се задълбочава.

Днес с помощта на психолозите можете да освободите вътрешния ви свят от нежеланите и мъчителни последствия. В това число влизат емоционално-душевните травми, психотравмиращи ситуации в живота ви, тежки или остри психоемоционални преживявания или спомени, както и всякакви емоционални шокове.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати