Амбицията е полезна за здравето

Амбициозни хора

Успехът е постигане определена цел, сполука. През целия си съзнателен живот човек се стреми към постигането на определени цели, които да му доставят лично удовлeтворение, равнява постигането на успех в определена област или начинание със щастие, подобряващо начинът му на живот, дори здравето. Това твърдение се опира не само на психологически опити, но и на медицински.

Учените дефинират две форми на щастие: хедонизъм - получаване на кратковременни положителни емоции, и евдемонизъм - стремеж към благородни цели, надхвърлящи рамките на удовлетворението на собствените желания, и придобиването на смисъл на живота.

Щастливи хора

В изследване, публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, се доказва, че физическото състояние се подобрява, когато човек си поставя по-високи цели, стреми се към тяхното изпълнение, а реализацията им води до щастие. Доказано е, че на клетъчно ниво организмът реагира по-добре на щастието.

Екипът с ръководител Барбара Фредриксон от Университета на Северна Калифорния в Чапъл-Хил използват 80 доброволци, от които вземат кръвни проби. Една част от тях са хедонисти, а друга евдемонисти.

Работни успехи

Установява се, че при евдемонистите се потискат гените, отговарящи за възпалителните процеси, променя се и работата на имунната система, докато при хедонистите е точно обратното – гените, отговарящи за възпалителните процеси, се активизират, защитата при инфекции спада.

Изводът е, че хора които имат за цел само кратковременни удоволствия, са по-предразположени към различни хронични заболявания, които могат да завършат трагично.

Тези удоволствия не само че не удължават живота, но могат и да са причина за негативни последици, пряко отразяващи се на здравето.

Като пример за по-дълъг и пълноценен живот се явяват амбициозните хора, които се стремят към по-високи цели, самореализация и дълготрайни успехи.

Рейтинг

5 2
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати