Защо жените издържат повече на стрес от мъжете?

Стрес

Сравненията между мъжете и жените са постоянни и вероятно неизбежни – кой е по-добър в работата си, кой преживява по-лесно раздялата и др. Учените също се интересуват от различията между двата пола.

Проведено е ново проучване по въпроса кой е по-издръжлив на стресови ситуации от двата пола. Изследването показва, че на стрес повече издържат дамите. Като се замисли човек, във време като нашето, където стресът ни прави компания ежедневно, това си е доста добра новина за жените.

Учените, които са провели изследването смятат, че причината се крие в това, че естрогенът има защитен ефект – той успява да блокира негативните последици, които стресът причинява на мозъка.

Жени

Изследването е проведено с помощта на мишки и от двата пола. Те са подлагани на различни видове изпитания - до голяма степен са наподобявали и трудностите, които всеки от нас ежедневно среща в живота си.

Ръководител на това изследване е доктор Джън Рен. Той споделя, че женските мишки след изпитание по-лесно разпознават предмети, които преди това са им били показвани, за разлика от мъжките мишки. Те имали проблем с краткосрочната памет.

Джън твърди, че и предишни проучвания са доказвали, че жените са по-издръжливи на стрес, но това проучване е първото, което е успяло да възстанови каква е причината. Ръководителят и неговият екип са изследвали молекулярния механизъм, който определя какви са специфичните последици от стреса и за двата пола.

Мъже

Минало изследване на специалиста доказва, че вследствие на траен стрес при младите мъжки мишки тази зона е увредена. Сегашното проучване показва, че при женските, дори след стрес, зоната остава непокътната. Учените са разбрали, че ензимът aromatase е причина за устойчивостта на жените при стрес.

Този ензим е свързан с производството на естроген – изследователите, които са провели изследването, са намерили по-голяма концентрация на aromatase в мозъците на женските мишки.

За лечението на този проблем при мъжете доктор Джън смята, че ефект би могло да има едва тогава, когато се намерят съставки, които са подобни на естрогена, но нямат странични хормонални ефекти.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати