Ако лъжете на дребно, сте сигурен изпечен измамник

Лъжи

Вече е доказано – малките лъжи водят след себе си все по-големи и по-големи измами. Колкото повече лъжи използваме в ежедневието си, толкова по-малко се притесняваме от това и завишаваме както количеството, така и размера им.

Учените сравняват ефекта с този на търкалящата се снежна топка, който води до промяна в биологичните механизми. Изследването показва дългосрочно падане на всички задръжките и използването на все по-сериозни методи за измама.

Никой не се е родил лъжец. В началото всеки изпитва неудобство от това да преиначава истината. С времето обаче лъжите се увеличават, а съвестта се обажда все по-рядко. Тестовете показват, че това е следствие от привикването на амигдалата - мозъчна зона, която контролира някои от емоциите ни, с неистините.

Това е първото подобно доказателство, че нечестното поведение се разраства и увеличава мащабите си със своето зачестяване. Откритието е дело на учените от катедрата по експериментална психология в Лондонския университетски колеж. Те са установили, че това се наблюдава при всеки вид лъжи – от изневери до данъчно измами, взимането на допинг в спорта, подправянето на данни и други. Всеки от измамниците в началото е започнал с незначителни лъжи, но с времето те са прераснали в по-големи.

Учените са анкетирали 80 души на възраст между 18 и 55 години. Всеки един от тях получил снимка с висока резолюция, на която се вижда стъклен съд, пълен с монети. Към всеки един от тях бил прикрепен актьор, който разполагал с посредствено качество на изображението. Участниците посредством компютър трябвало да му помогнат да прецени колко е точната стойност на монетите в съда.

В първия етап на участниците им било съобщено, че ако познаят точната сума, това ще е от полза както за тях, така и за партньора. Тук те дали най-откровени отговори. Резултатите обаче преднамерено се завишавали или намалявали, когато това съответно било от полза за участника за сметка на партньора му или обратно. Сравнението на данните показало, че хората най-често лъжат, когато това е от полза за самите тях и партньора им. Тогава дори не се чувстват неудобно. Когато е от полза за самите тях обаче, но е във вреда на партньора, лъжат по-малко.

Лицемерие

За да установят какво точно се случва в главите на почитателите на лъжите, учените избрали 25 участника и ги подложили на ядреномагнитен резонанс по време на експериментите. Откритието било наистина учудващо – емоциите, свързани с амигдалата, стават по-активни, когато човек лъже в своя полза. Тя създава негативно усещане, което води до ограничаване на лъжите. С всяка следваща лъжа обаче реакцията ѝ се притъпява, а лъжите се увеличават. Емоционалното приспособяване е факт. Малките лъжи се спускат по склон, набиват скорост и водят към по-големи лъжи.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати