Изненадващи ползи от кетонната диета

Има много ползи от кетонната диета

Тази диета набра голяма популярност за нула време сред хората и то неслучайно. Има доказателства, според които кето диетата (наричана още кетонна диета) може да намали риска от проблеми с метаболизма, диабет от 2-ри тип, както и инсулинова резистентност. Според скорошни изследвания, тя има положително въздействие при диабет от 1-ви тип.

Какво представлява кетонната диета?

Въпреки че диетата доби широката си известност от скоро, тя е популярна като медицински метод за лечение на епилепсия от почти 100 години. Днес обаче към нея прибягват хора, които искат бързо да влязат във форма и да се отърват от излишните килограми.

Добре балансираната кето диета включва около 70-80% мазнини, 5% въглехидрати и 20% протеини. Това не е високо протеинова диета. Тайната за справянето с теглото при нея се дължи на ниското съдържание на въглехидрати, което ограничава производството на инсулин. Последният е нужен за съхранението на мазнини в организма, тоест, когато нивата му са ниски, няма как да трупате мазнини и килограми. Те ще се усвояват бързо.

Ползи от кетонната диета

Ограничаването на инсулина би могло да има и други предимства за организма. Кето диетата е насочена към изгаряне на мазнини, не към въглехидрати. По този начин метаболизмът става по-бързо, организмът е сит за по-дълго време и чувството на глад липсва, увеличава се мускулната маса, а рискът от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания намалява.

Скорошни проучвания установяват, че диетата понижава хемоглобина до безопасни и здравословни нива, съдейства за постигане на желано тегло и би могла да отърве хората с диабет от 2-ри тип от повечето лекарства.

Тест на кръвна захар

Около 94% от пациентите, които са били на инсулин, са спрели или намалили употребата му, както и предписаните им таблетки. Тези промени не са засегнали здравето на хората.

Бъдете внимателни и не започвайте никаква диета преди да се консултирате с лекар. Макар да е благоприятна за хората с диабет, кетогенната диета би могла да бъде рискована за пациентите с диабет от 1-ви тип, заради интензивното изгаряне на мазнини. Преди да промените менюто си, трябва да диагностицирате точно здравословното си състояние.

Трябва ли да започнете да спазвате кето диета?

Макар диетата да има много ползи, за много хора е предизвикателство да я спазват дълго време. Както споменахме, преди да започнете каквото и да било ограничаване се допитайте до своя лекар.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати