Дванайсет минути упражнения седмично пазят от затлъстяване

Кратки тренировки

Норвежки изследователи от университета в Трондхайм са установили, че ако правим упражнения 12 минути на седмица, можем да се предпазим от затлъстяване.

Ако правим интензивна тренировка три пъти седмично по 4 минути, учените ни уверяват, че можем да поддържаме тялото си в добра форма.

Знаете, че постоянните тренировки дават възможност на организма да усвои по-голямо количество кислород. Това пък означава, че човек през целия ден ще бъде в чудесна кондиция, съсредоточен и енергичен, тонизиран.

Кратки упражнения

До момента всичко това беше известно, но учените не можеха да достигнат до решението колко време трябва да бъдат тези тренировки, за да се чувства тонизиран организмът ни.

И воала...Само 12 минути седмично и ще се чувстване страхотно, поне според норвежците, правили изследването. Времето е толкова малко, че дори да сте изключително натоварени, бихте могли да намерите свободен момент за това.

Екипът от учени на Арнт Ерик Тиона, който се занимавали с изследването, успява да установи, че ако правите 12 минути упражнения всяка седмица в продължение на няколко седмици нивото на усвояване на кислорода ще се покачи значително.

Упражнения

Ако водите застоял живот, тези упражнения са добър вариант, за да поддържате тонуса си. Експериментът, който учените са провели, показва, че ако три пъти седмично правите упражнения по 4 минути като натоварването на сърцето е 90 на 100, ще се чувствате тонизирани и енергични. Освен това ще подобрите кръвното налягане.

Експериментът включвал 24 доброволци, които били в добро здраве, но страдали от затлъстяване. Тези хора са подложени на тренировки, които продължили десет седмици.

Доброволците били разделени на 2 групи – едната група правила упражнения по 4 минути с 90 % натовареност на сърцето, а другата имали по-чести упражнения.

При първите нивото на усвояване на кислорода се увеличило с 10 %, а при втората по-интензивно трениращата група – с 13 %. И в двете групи било отчетено нормализиране на кръвно налягане на доброволците, като в първата група било по-изразено.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати