Диета при проблеми с черния дроб

Диета

Черният дроб при човека се намира в дясната подребрена дъга. Той е част от храносмилателната система, като неговата роля е да участва във въглехидратната обмяна, синтеза на плазмени белтъци, да участва в преработката на редица вредни за организма вещества, превръщайки ги в безопасни продукти.

Заболяванията на черния дроб могат да бъдат много опасни за здравето на хората. По тази причина хората с чернодробни проблеми трябва да спазват определен хранителен режим.

В тези случаи е желателно да се намали приемът на протеини, защото ако черният дроб е увреден и не може да ги преработи, се стига до натрупването на токсични продукти.

Чернодробното заболяване може да повлияе абсорбцията на храна, както и производството на протеини и витамини. Важно е да се приемат достатъчни количества въглехидрати, защото те ще са основният източник на калории.

Това обаче не означава, че протеините трябва да се изключат напълно от менюто. Ограничавайте ги, но те носят важни за организма аминокиселини. Смята се, че на 1 килограм телесна маса се полагат по 1 грам протеини дневно ( 70 кг = 70 грама).

Трябва да се внимава с приема на мазнини, както и да се консумират продукти, богати на витамини от В групата (млечни продукти, яйца, картофи, моркови, риба, месо, плодове, зеленчуци и др.

Риба

Примерно меню, което да предоставя нужните калории и хранителни вещества, е следното:

Закуска

закуска, включваща един портокал, овесени ядки с малко мляко и захар. Полага се и една филийка пълнозърнест хляб, малко конфитюр и чаша кафе или чай.

Обяд

Обядът се състои от 150 грама риба, пилешко или нетлъсто червено месо, може малко картофи или варени зеленчуци за гарнитура. Може да се добави филийка до две пълнозърнест хляб, пресен плод или чаша мляко.

Следобедна закуска

За следобедна закуска е разрешено мляко с бисквити, но да не са приготвени от бяло брашно.

Вечеря

Вечерята разрешава същите храни, както при обяда, и ако след нея се чувства глад, може да се злоупотреби с чаша мляко или плод.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати