ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Йога»С йогата срещу един куп болести

С йогата срещу един куп болести

С йогата срещу един куп болести
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
79.00 лв.
Виж ››

Едва ли за някого е тайна, че будитската система от здравословни упражнения, наречена йога, е полезна за здравето. В световния ден на йогата, който се отбелязва ежегодно на 21 юни, нека поговорим повече за най-важните ползи от тази източна практика.

При кои точно болести помага йогата?

В тази статия ще научите по-подробно всичко това.

Йога срещу астма

Да започнем с астмата. Ако няколко пъти в седмицата практикувате стоенето в поза "воин" или "дърво", ще подобрите симптомите на астмата, твърдят специалистите.

Ако това продължи за 10 седмици, може да доведе до подобрения и спиране на някои от медикаментите, които употребяват, съобщи Health Day. Позите се задържат за около минута, а фокусът е върху дишането.

Йога при болки в гърба

Йога

Да преминем през гърба. В университетската болница на Калифорнийския университет си направили следния експеримент. 20 души на възраст над 60 години и с различни проблеми с гръбначни изкривявания, практикували йога в продължение на 1 година.

След завършване на курса било установено, че изкривяванията се изправили с 6%, увеличила се бързината на ходенето на хората с 8% и протягането им с 18%. Изследователите установили, че йогата повишава силата и гъвкавостта при по-възрастните.

Йога и кръвната захар

След редовно практикуване на йога от 149 души с лека форма на инсулин, при 104 е установено спадане на кръвната захар и намалена нужда от медикаменти. Ефектът на йога върху нивата на кръвната захар обаче не може да се определи със сигурност, тъй като по време на експеримента пациентите били на вегетарианска диета.

Йога при болки в ставите

Трениране на Йога

Неагресивните йога упражнения, предназначени за облекчаване на ставите, се оказват много ефективни при артрит. Препоръчват се умерени упражнения без напрягане и без тежести. Лекият натиск и бавните движения достигат дълбоко в болните стави.

А когато лекото разтягане е съчетано с дълбоки дихателни упражнения, това облекчава напрежението в мускулите. А, от своя страна, така допълнително се стягат ставите.

Йога и здравето на сърцето

Йогата влияе благотворно и на сърцето. 15 войници били помолени на правят йога упражнения 2 пъти дневно заедно и с обикновените си ежедневни физически подготовки. След 3 месеца било отчетено понижаване на кръвното им налягане.

Според други изследвания хората, практикуващи йога, се радват на по-добре функциониращо сърце, по-добра дихателна дейност, по-ниско кръвно налягане, устойчивост срещу стрес, понижено безпокойство, повишена физическа издръжливост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
43
30
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати