Хранителен режим за качване на мускулна маса

Хранителен режим за качване на мускулна маса

Ако можехме да качим мускулите си чрез пиене на бира и ядене на чипс, всички щяхме да изглеждаме като Хълк. Особено през лятото, когато повече пренебрегваме тренировките и наблягаме на удоволствия и вкусотии, единственото, което трупаме, са мазнини – особено в коремната област.

Ако искате мускули вместо сланини, намалете бирата, забравете за чипса. Не, не тъжете, няма да гладувате и да тренирате. Има някои вкусни храни, които ще ви помогнат да качите мускулна маса, без да приемате добавки, които могат сериозно да навредят на здравето ви.

Така наприемер яйцата са перфектна доза протеини, обвита в малка калциева обвивка. Те са чудесен начин за вкусно трупане на мускули. Белтъчината в тях има най-висока биологична стойност и е достатъчна, за да поддържа протеиновите нужди на тялото ви. В жълтъците пък се съдържа голямо количество витамин В12, който е необходим за разграждането на мазнините и свиването на мускулите. Отделно от това в яйцата има рибофлавин, фолиева киселина, витамини В6, D и Е и желязо, фосфор и цинк, също необходими за качването на мускулна маса. Яжте поне по четири яйца на ден в периода, в който сте си определили за трупане на мускули.

Хранителен режим за качване на мускулна маса

Друга задължителна храна при трупане на мускулна маса са протеините. Вкусните ядки са богат източник на витамин Е. Този витамин е мощен антиоксидант, който може да помогне за предотвратяване на свободните радикални увреждания след тежки тренировки. Колкото по-малко свободни радикали има в тялото ви, толкова по-бързо мускулите ви ще се възстановят от тренировка и ще започнат да растат. Яжте поне 150 грама бадеми на ден в периодите на натрупване на мускулна маса.

Освен от протеини, за да растат, мускулите се нуждаят и от омега-3 мастни киселини. Няма по-добър източник за тях от сьомгата. Омега-3 мастините киселини забавят разграждането на мускулните протеини след тренировка. Освен това консумацията на този вид риба предотвратява риска от сърдечни заболявания и диабет. Хапвайте сьомга поне два пъти седмично, независимо дали трупате мускулна маса, или не.

Друга задължителна храна за повече мускули е киселото мляко. Млечният продукт е идеална комбинация от протеини и въглехидрати за възстановяване и увеличаване на мускулите. Хапвайте го без захар, с повече плодове. Допълнителните въглехидрати от плодовете ще повишат нивата на инсулин в кръвта ви, един от ключовете за намаляване на разграждането на протеини след тренировка. Киселото мляко е една от малкото храни, които съдържат конюгирана линолова киселина, която помага за топенето на мазнините.

Хранителен режим за качване на мускулна маса

Каквото и да ви говорят, не можете да трупате мускули без поне 3-4 порици говеждо седмично. Този вид месо е основен източник на желязо и цинк, две важни хранителни вещества за изграждане на мускули. Говеждото е богато и на селен. Изследвания показват, че при мъжете с ниски кръвни нива на минерала има пет пъти по-голяма вероятност от развитие на рак на простатата, отколкото при тези с нормални нива.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати