Задължителните микроелементи в храната на вашето дете

Детско хранене

Обикновено знаем кои храни са полезни за нашите деца, но може би не знаем толкова за микроелементите, които трябва да приемат, за да израснат здрави и силни. Според Световната здравна организация най-малко половината от децата по света на възраст между шест месеца и пет години страдат от поне един недостиг на важни микроелементи.

Подрастващите се нуждаят от определени количества витамини и минерали за редица различни функции, включително растежа и правилното развитие.

Недостигът на определен микроелемент може да остане незабелязан дълго време, тъй като симптомите не са достатъчно ясни. Най-често срещаните дефицити при децата в училищна възраст са липсата на желязо, витамин А, витамин D, цинк и йод.

Вижте какви рискове крие това в следващата ни галерия

Недостиг на желязо

Листни зеленчуци

Дефицитът на желязо е най-разпространеният хранителен дефицит в световен мащаб. Желязото е от съществено значение за здравословното развитие на мозъка, подпомага имунната система и пренася кислорода в тялото. Симптомите на анемията или дефицит на желязо са бледа кожа, силна умора, лош апетит, атипично поведение и разсеяност. За да не се стига до това, включете в менюто на детето тъмнозелени листни зеленчуци, пиле и боб. Може да прибегнете и до синтезирано желязо под формата на капки, но само след консултация с лекар.

Недостиг на витамин D

Скумрия

Кърмачетата и подрастващите деца се нуждаят от витамин D за правилен костен метаболизъм и регулиране на имунната система. Липсата на витамин D е свързана с някои сериозни респираторни инфекции като туберкулоза, пневмония и бронхиолит. Симптомите на дефицита му невинаги са очевидни при децата, но могат да включват костна болка, мускулна слабост и спазми. Рахитът при децата е свързан с липсата на витамин D. Проблемите със зъбите са друг недостатък, до който води недостигът на витамин D. Важният микроелемент се набавя от слънцето, както и от храни като яйца и сирене и мазни риби като сьомга и скумрия.

Недостиг на витамин А

Черен дроб

Витамин А е един от най-важните микроелементи за подпомагане на ранното развитие на децата. Той поддържа здрава имунна система и може да намали риска от слепота и проблеми с бъбреците. Някои симптоми на дефицит са проблеми с очите и зрението, суха кожа и коса и сърбеж. Витамин А се среща в млечните продукти като сирене, мляко и кисело мляко, в шамфъстъците и няколко други храни като черен дроб.

Недостиг на цинк

Боб

При децата цинкът е от съществено значение за подпомагане на имунната система и устойчивостта към инфекции, както и за цялостния растеж. Липсата на цинк може да се прояви чрез косопад, рани и проблеми с оздравяването им и ниски нива на бдителност. Цинкът се среща в боба, говеждото, агнешкото, тъмния шоколад, ядките и млечните продукти.

Недостиг на йод

Морски дарове

Тялото се нуждае от йод, за да стимулира хормоните на щитовидната жлеза да подпомогнат развитието и растежа. Когато при децата липсва този микроелемент, това може да навреди на развитието на нервната им система и мозъка. Признаците на йоден дефицит могат да включват слабост, суха, люпеща се кожа, студени крайници и трудности при ученето и помненето. Йодът не се среща лесно в популярните хранителни продукти, но може да се намери в някои морски дарове, морски водорасли и млечни продукти.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати