За по-дълъг живот и щастливи черва, яжте повече фибри

Приемът на фибри е много полезен за червата

Фибрите в диетите са често пренебрегвани, макар учените отдавна да знаят ползите от фибрите за здравето. Често хората консумират доста по-малко фибри от препоръчваните 21-25 г за жени и 30-38 г за мъже.

Нови изследвания показват как влакната помагат на нашите органи. Фибрите са свързани с предотвратяването и намаляването на риска от редица заболявания, включително диабет тип 2, алергии и дори артрит. Продуктите с фибри се посочват като храни за дълъг живот и здрави черва.

Ирландският лекар Д. Бъркит открива, че угандийците, които се хранят основно със зеленчуци, не боледуват от разпространените заболявания на европейците и американците. Проучвания показват, че японските дълголетници в селските райони приемат повече фибри.

Проучване от 2017 г. установява, че фибрите са тясно свързани с чревните ни микроби. Правилната диета с фибри буквално подхранва и подсилва тези бактерии, те се увеличават по брой и вид.

Колкото повече микроби имаме в червата, толкова по-дебел е слоя слуз и по-добра е бариерата между нашето тяло и бактериите. Докато слузната бариера намалява възпалението в тялото, бактериите помагат при храносмилането, като създават двойна полза.

Пример за голямата връзка между фибри, чревни бактерии и здравето са танзанийското племе Хазда. Те ядат по около 100 г фибри на ден от сезонните храни. В резултат на това чревният им биом е пълен с разнообразни популации от бактерии, които се променят със сезоните и промените в диетата им.

Човешкият чревен биом може да се промени всеки сезон, седмица или дори на всяко хранене. И ако ядем голям брой пресни плодове, зърнени храни и зеленчуци, здравето на червата ще отрази това. Яденето на храни, бедни на фибри или само на няколко вида фибри, могат да навредят на чревното ви здраве.

Но и яденето на твърде много фибри може да причини храносмилателни проблеми, газове и чревни блокажи. Бавно увеличаване на приема на фибри може да ви помогне да избегнете някои от горните проблеми.

Как да приемаме повече фибри?

Храни, богати на фибри

- Повече плодове и зеленчуци;

- Повече сезонни храни;

- Избягваме обработените храни;

- Внимаваме с ресторантите и заведенията за бързо хранене, избираме храни с повече плодове, зеленчуци или бобови растения;

- Не забравяме за боба, граха, лещата;

- Включваме фибри на закуска - зърна, ядки, плодове;

- Храним се с разнообразни зърнени култури;

- Не разчитаме на добавките с фибри, те дори могат да причинят здравословни проблеми;

- Не прекаляваме с фибрите, проследяваме състоянието си и как се чувстваме;

За по-дълъг живот и щастливи черва, яжте повече фибри!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати