Инсулт

AdminAdmin
Администратор
1k1459
Инсулт

Инсултът представлява спиране на кръвния поток в мозъка, в следствие на което се разрушават мозъчни структури. Има няколко възможни причини, поради които може да спре кръвният поток в мозъка. Една от тях е запушване на кръвоносния съд от кръвен съсирек. Обикновено това се случва ако човек има порок на сърцето или при възрастни хора, развили атеросклероза. Другият случай е при образуване на тромб върху изменена съдова стена. Инсултът е третата най-разпространена причина за смърт в западния свят, като преди него се нареждат туморите и сърдечно-съдовите заболявания. Той обаче е водещ фактор за инвалидизация.

Видове инсулт

Има два типа инсулт - исхемичен и хеморагичен. При исхемичния инсулт, кръвният поток в част от мозъка спира, в следствие на което мозъчните структури се разрушават.

Хеморагичният инсулт е кръвоизлив, който от своя страна може да бъде кръвоизлив в мозъка и такъв, който е в черепната кутия, но извън мозъка.

Съпътстващите признаци се проявяват секунди или минути по-рано, като колко ще са те и каква част от тялото обхващат, зависи от това каква част от мозъка е засегната.

Причини за инсулт

Една от основните причини за инсулт е наличието на артериална хипертония (високо кръвно). След това се нареждат състояния водещи до ускорение на пулса. Други могат да бъдат висока кръвна захар, прекомерна консумация на сол, цигари, мазнини и алкохол. В повечето случаи са нужни повече от един от изброените фактори, като наследствената обремененост оказва силно влияние. При възрастните хора, които имат нарушен сърдечен ритъм, инсулт може да се получи в следствие на падане на кръвното налягане, загуба на течности и др, в следствие на което определен мозъчен съд да се е видоизменил. При стандартни обстоятелства – нормално кръвообращение, кръвно налягане – до този съд все пак достига кръв достатъчна, за да го поддържа. Ако обаче се получи кръвоизлив или падне кръвното, кръвта до този съд намалява, в следствие на което той започва да страда от кислороден глад.

Симптоми при инсулт

В зависимост от това по какъв начин се развива заболяването, то протича и с различна бързина. Ако е свързан с емболия – рязко запушване на кръвоносния съд – инсултът започва внезапно, може да има загуба на съзнание и бързо се парализират кракът и ръката в едната половина на тялото. При запушване от тромб, заболяването протича по–бавно, често през нощта. Между първите симптоми на това заболяване са: главоболие – системно и често само в едната половина на главата; смущения в зрението – раздвояване; нарушения в преглъщането и говора; световъртеж и съпровождащите го повръщане и гадене; изтръпване на крайниците – обичайно в едната половина на тялото.

Първи признаци при инсулт

Превенцията от инсулт е свързана с ранно диагностициране, профилактични прегледи, спазване на здравословен хранителен режим, подходяща за възрастта физическа активност. Широко известни (в Internet) са следните начини за проверка, в случай, че имате съмнение, че ваш близък е получил инсулт: накарайте го да се усмихне, помолете го да каже просто изречение и нека да си вдигне двете ръце едновременно. По езика също може да се разбере, накарайте човека да се оплези и ако езика му е крив или деформиран, това също може да е сигнал за инсулт. В случай, че сте опитали някои от посочените методи и вашият познат не може да изпълни някое, веднага извикайте спешна медицинска помощ. Навременното взимане на мерки е от изключително голямо значение.

Кой е застрашен от инсулт?

Инсултът е по-широко разпространен в зряла възраст. След тридесетата година вероятността за получаване на мозъчен удар става все по-голяма, като при мъжете вероятността е с 25% по-висока от тази при жените. Хората над 45-50 години, трябва да си правят системни прегледи и да бъдат по-внимателни. Ето защо ако сте в рискова група е необходимо да се консултирате с лекар.

Превенция на инсулт

И така, за да се предпазим от инсулт е важно да водим здравословен начин на живот и да тренираме мозъка си. Принципа „здрав дух в здраво тяло” се оказва особено полезен. С течение на годините, започнете да следите кръвното си налягане. Намерете начин, балансиран, който да поддържа теглото ви в здравословните граници. Важно е да спазвате подходящ хранителен режим с подходящи двигателни упражнения. Не прекалявайте с алкохола, избягвайте мазните храни и преяждането. Вместо пържено, яжте печено, варено и задушено. Добре е да правите и „гимнастика за ума” – решаване на ребуси, кръстословици, четене, смятане на ум и други, развиващи умствените способности игри.

Живот с инсулт

След като болният се прибере у дома, близките е нужно да подпомагат неговото възстановяване. Важно е да знаем, че хората претърпели инсулт в следствие, на който имат тежки говорни увреждания, не са увредени в интелектуален смисъл. Въпреки, че не могат да се изразяват, те чудесно разбират какво се случва, анализират и мислят нормално. Творческите им способности не са нарушени. Добре е ако имаме болен в семейството да продължим да обсъждаме пред него нещата за дома – деца, храна, работа. Това ще го накара да се почуства по-добре. Говорните му дефекти не е добре да се обсъждат пред него, напротив винаги насърчавайте човека да говори още и още.

Инсултът освен физически уврежда и нервната система, ето защо в лечението освен физическа терапия се включва и медикаментозна. И двете трябва да са назначение от компетентен лекар след направени всички нужни изследвания, за да се установи точно какви са пораженията.

Раздвижванията стават постепенно и човек се научва да ходи с времето. Болният сам определя темпа на прохождане и раздвижване на ръката и пръстите. Добре е за него да се грижи физиотерапевт, който да препоръча упражнения, активиращи мускулите.

Сексуалният живот се възстановява по-бавно от всички останали ежедневни дейности. Много от мъжете и жените прекарали инсулт се страхуват да водят полов живот поради опасност от повторение на заболяването. Такава зависимост не е доказана обаче. Понякога в следствие от прекарания инсулт либидото спада или човекът се притеснява за това как ще се представи, а в следствие на употребяваните медикаменти може и да има проблеми с ерекцията при мъжете и с овлажняването при жените. Друг проблем може да бъде понижаването на самочувствието в следствие на физическите увреждания.

В случай, че сексуалният живот не се поднови месеци след протичането на заболяването, нужно е болния да се консултира със специалист сексолог. Трябва да се установят причините. Ако те са в медикаментите, се предприема търсене на заместители, за да може да се възстанови сексуалната активност. Ако обаче са психически мъжът или жената трябва да потърси съдействието на психолог или психотерапевт.

Ако не е възможно пълно възстановяване на сексуалния живот, партньорите трябва да потърсят алтернативни начини за удовлетворяване на желанията си.

Задоволителният полов живот, стига да е разумен, винаги ще помогне за по-доброто състояние на човека.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest