Болни бъбреци

AdminAdmin
Администратор
1k1463
Преглед Бъбреци

Бъбреците са анатомични органи, които приличат на големи зърна боб и са разположени от двете страни на гръбначния стълб, зад коремната кухина. Те се грижат за филтрирането на кръвта, като отделят ненужните вещества в урината. Участват в производството на някои хормони, преработването на витамините и регулират съдържанието на минерални соли. Бъбреците са един от най-важните органи, от правилното им функциониране зависят всички органи.

Кога бъбреците ни са болни

В началните стадии обичайно е трудно да се разбере ако има неправилно функциониране на бъбреците. Според специалистите първите признаци приличат на обикновена умора. Ако имате главоболие, сънливост, лесно се уморявате, ставате често нощно време да уринирате, страдате от липса на апетит или забелязвате значително влошаване на паметта, непременно се консултирайте с вашият лекар. Други симптоми са подуване на крайниците и очите. Ако обаче забележите необичайно оцветяване в урината си, тъмни петна, кръв или болка – незабавно потърсете лекарска помощ.

Дори и ида имате някои от симптомите не е задължително да имате болни бъбреци, но винаги е по-добре да ви погледне специалист. И имайте предвид, че бъбреците се лекуват само в ранен стадий на заболяванията.

При по-напреднала фаза може да се развие анемия, да се появи силна жажда и задъхване. Количеството на урината намалява.

Предпазване от болни бъбреци

Като начало намалете количеството сол, което приемате. Това, ще намали вероятността от появата на песъчинки. Добре е да поемате повече течности, като в това не влизат соковете, супите и кафетата. Най-добре положете усилие да пиете поне 1.5-2.0 литра вода. Може и чай, но да не е с високо съдържание на кофеин, намалете и кафето. Избягвайте газираните напитки и не прекалявайте с алкохола и цигарите. Добре е да спите поне 7 часа. Движението е здраве – за бъбреците са полезни разходките и плуването.

Имайте предвид, че кръста ви винаги трябва да е на топло.

Бъбреци

Поддържайте здравословно тегло. И все пак ако се съмнявате, не забравяйте, че бъбречните заболявания са много опасни и незабавно се консултирайте с лекар. Ако заболяването се открие навреме то е лечимо.

Причини. Много болести могат да бъдат причина за заболяването на бъбреците. Ако страдате от високо кръвно или диабет, си правете профилактични изследвания.

Изследванията. Първо е важно да си изследвате кръвта и урината, личния ви лекар може да ви назначи такива изследвания и да установи дали имате нужда от преглед при специалист. Ако се наложи, се прави изследване на бъбреците с ултразвук, ретроградна пиелография, радиоизотопна ренография.

Лечение на болни бъбреци

Тук разглеждаме какви са признаците за болни бъбреци и как можем да се предпазим от това. Има обаче различни видове заболявания на бъбреците. Камъни в бъбреците, хронична бъбречна недостатъчност, остър и хроничен нефрит.

Бъбреците са един от най-важните органи в човешкото тяло. Хроничните и тежки заболявания мога да доведат до спиране на тяхно функциониране. Хората с неработещи бъбреци живеят на хемодиализа (процедура, която пречиства кръвта) или се нуждаят от трансплантаця.

В заключение е важно да знаете, че добрият начин на живот е голямо значение за бъбреците. Опитвайте се да ограничите вредните влияния на съвременният живот. Избягвайте пакетирани храни като чипсове, пуканки и др. Консервираните храни имат високо съдържание на сол, а както споменахме вече, прекомерната употреба на сол оказва лошо влияние на бъбреците.

Поддържайте здравословно телесно тегло, разхождайте се и спортувайте повече.

Обличайте се! През пролетните, зимните и есенните месеци е важно кръста ви да е на топло, дори и в хладните летни вечери ползвайте връхна дреха. Ежегодно си правете изследване на кръвта и урината. При това заболяване самолечение не се препоръчва!

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest