Повръщане

AdminAdmin
Администратор
1k1468
Повръщане в тоалетната чиния

Какво представлява повръщането?

Повръщането е рефлексен акт. Предизвиква се от центъра на повръщане в продълговатия мозък. Крайният резултат е изхвърляне на стомашно съдържимо през хранопровода, а след това през устата – понякога и през носа.

Причини за повръщане

Повръщането е симптом на редица заболявания, някои от които могат да бъдат много тежки. В най–лекия вариант повръщането може да е свързано с лоша миризма и неприятна гледка. Силното главоболие, мигрената също могат да предизвикат повръщане. При жените повръщането (гаденето) може да е свързано с менструация или бременност.

Честно срещано е повръщането свързано с хранително отравяне, преяждане или прекаляване с алкохол. Логично е да се допусне, че поглъщането на всякакви вредни вещества би могло да предизвика повръщане.

В случай, че повръщането е симптом на заболяване най-често срещано е при настинка, грип и стомашно-чревни инфекции. Други заразни болести като малария и скарлатина също могат да предизвикат повръщане.

Болки в Стомаха

В някои случаи повръщането може да е симптом за редица сериозни заболявания, сред които гастрит, апендицит, панкреатит, рак на хранопровода. То може да е предизвикано и от лактозна непоносимост, различни стомашни разстройства и много други.

За да се определи каква е причината е важно на първо място колко често и кога се появява. Ако е след прием на определена храна, вероятно имате непоносимост към нея. Ако има наличие на кръв вероятно става въпрос за гастрит.

Повръщане може да има при преплитане на червата, симптомите тук са агонизираща болка, повръщане на тъмнозелена материя, бледа изпотена кожа, невъзможност за изхождане – веднага повикайте бърза помощ! За да бъде установена причината е абсолютно необходимо да се обърнете към лекар.

Кога да се обърнем към лекар

Честото повръщане, което съпровожда настинката и грипа, може да доведе до обезводняване. При деца и възрастни хора това е особено опасно и е необходимо да се обърнете към спешна медицинска помощ.

В случай, че става въпрос за продължително повръщане, на всеки 30 или по-малко минути, повече от 16 часа за възрастен и повече от 8 часа при деца, потърсете лекар. Това се отнася и за наличие на кръв в повърнатото, както и при обезводняване (особено в случай на дъх на ацетон), ако имате съмнение за менингит или бъбречна инфекция.

Лечение на повръщане

Ако повръщането е инцидентно и няма примеси на кръв, не се притеснявайте спрете храната за няколко часа и поемайте вода на малки глътки и по-често.

Гадене и повръщане

В случай, че повръщането е свързано с прекомерна консумация на алкохол може да опитате с прием на активен въглен, след което да не ядете храна известно време (няколко часа), като се опитвате да приемате малки глътки вода, но на често. За да се подсили организмът, във водата можете да добавите захар.

Ако сте повърнали повече от 3 пъти за последните 3 часа има опасност от обезводняване. В случай, че няма към кого да се обърнете е важно да лежите, колкото се може по-неподвижно. Спрете приема на храна, ако можете пийте вода на малки глътки.

Когато повръщането спре, например не сте повръщали от 6 часа, започнете да се захранвате с обикновени бисквити. Приемайте вода със захар, или течността на компот на малки глътки, но на често. След още 10-тина часа, започнете да приемате препечен хляб, варени картофи и моркови и постепенно се върнете към нормалното си хранене.

Има различни ампули и медикаменти, които могат да спрат пристъпите на повръщане, но за тях е най-добре да се консултирате с лекар.

В случай, че се става въпрос за повръщане при малки деца или много възрастни хора, не прилагайте самолечение, а се обадете в бърза помощ. Обяснете им какви са симптомите и следвайте съветите им!

Хранене при повръщане

Храната, приемана трябва да щади стомахът. Забравете пържените храни, месата, солените и силно подправени храни, откажете се от алкохола и цигарите. В началото започнете с обикновени солети и бисквити, постепенно преминете към препечен хляб, може със сирене, както и варени картофи, на които може да прибавите малко масло. Пийте само вода, а когато се почувствате по-добре може и билков чай.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest