Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Камъни в бъбреците (бъбречнокаменна болест)

Камъни в бъбреците (бъбречнокаменна болест)

AdminAdmin
Администратор
1k1463
Бъбреци

Едно от най-често срещаните заболявания на пикочната система е камъни в бъбреците или бъбречнокаменна болест. Характерно за нея е образуването в бъбреците на твърди каменно подобни образувания, които нараняват системата при придвижването си през каналите и причиняват болка.

Причини за образуване на камъни в бъбреците

В общия случай веществата в урината са в баланс по между си. Когато балансът се наруши, някои от тях имат потенциала да кристализират и по този начин образуват песъчинки или камъни. Високите нива на калций, оксалати и пикочна киселина предполагат образуването на камъни, както и ниските нива на магнезий и цитрати. Ето защо нарушение в обмяната на веществата може да бъде причина за образуване на камъни.

Сред факторите за бъбречнокаменната болест са неправилно хранене, висока консумация на сол, газирани напитки, кофеин, недостатъчен прием на вода, залежаване и др. Сухият и горещ въздух също благоприятстват развитието на това заболяване.

Други фактори предразполагащи към камъни в бъбреците са наследствеността, както и инфекция на пикочните пътища, хронични възпалителни заболявания на червата, прием на някои лекарства и др.

Видове камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците се различават по техния състав. Има четири основни вида:

1. Калциеви – те са най-често срещаните, като може да се образуват и при възрастни, и при деца. Сред причините за тяхното формиране са обезводняването, висок прием на витамин D, наследственост, висок прием на солени храни.

2. Уратни – съставени са от пикочна киселина. Най-често причината са заболявания, водещи до високо излъчване на пикочна киселина като подагра, висок прием на алкохол и др.

3. Струвити – свързани са повишената концентрация на амониеви йони, което често е следствие от повтарящи се бактериални бъбречни инфекции.

4. Цистинови – повишена концентрация на Цистин, Орнитин, Лизин и Аргинин – аминокиселини. Тези камъни се образуват при дефект в реабсорбацията на посочените вещества.

Симптоми при камъни в бъбреците

Докато образувалите се камъни или песъчинки са в бъбреците, заболяването протича безсимптомно. Когато се отделят и тръгнат по пикочните пътища се проявяват и първите симптоми: болка, която започва внезапно и се усеща на различни места, в зависимост от това, къде е камъкът; гадене, повръщане, изпотяване, пребледняване; в някои случаи се наблюдава кръв в урината, това е така, защото камъкът наранява лигавицата на пикочните пътища, като причинява кървене; чести пориви за уриниране с малко отделяне на урина, както и парене; температура и втрисане, когато е налице инфекция.

Диагностициране на камъни в бъбреците

Най-често прегледът започва с интервю за симптомите, които са налице. Това, както и преглед на лекаря на коремната област, често са достатъчни, за да се предположи наличието на камъни в бъбреците. След това предстоят редица изследвания за потвърждаване и по-точно диагностициране. Някои от тях са: пълна кръвна картина; изследване на урината; рентгенова снимка на коремната област; ехография на бъбреци и коремни органи; компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс.

Лечение на камъни в бъбреците

Пиене на вода

Тъй като първата фаза на заболяването протича безсимптомно при първата му проява, не може да бъде лекувано. След като се установи бъбречнокаменна болест, се провежда профилактика.

Ако камъните в бъбреците са малки и в зависимост от формата им, те преминават през пикочните канали и биват изхвърлени. В този случай за подпомагането на тяхното изхвърляне от организма, както и за облекчаване на болката е необходимо да се пият голямо количество течности. Най-добре вода, около два литра на ден, може и повече за възрастни хора.

Добре е течността да е топла, може и билкови отвари. Може да се затоплят коремните области с компреси, но само след консултация с лекар - трябва да сте сигурни, че се касае за това заболяване, а не за апендицит, перфорирала язва, панкреатит или друго заболяване, налагащо оперативна намеса. По предписание може да приемате медикаменти отпускащи гладката мускулатура, за да намалите болката.

Когато камъните са големи и не могат да преминат през пикочните пътища, се налага тяхното разрушаване с помощта на специалист!

Профилактика на камъни в бъбреците

За профилактиката и предпазване от бъбречнокаменна болест е необходимо да се спазват следните мерки:

- прием на два–три литра течности на ден. Тук влизат вода и билкови чайове и съответно да се избягват газираните напитки и тези с високо съдържание на кофеин, да се ограничи приемът на алкохол;

- хранене – ограничаване приема на храна с високо съдържание на сол, увеличаване на приема на витамини, посредством консумация на пресни плодове и зеленчуци;

- понижаване на телесното тегло до подходящи за височината и възрастта стойности и активен спорт.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest