ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Скъсване на менискуса

Скъсване на менискуса

Скъсване на минискуса

Менискусът представлява здрав хрущял с форма на диск, който се намира вътре в колянната става и намалява натоварването в нея. Всяко коляно има един външен /латерален/ менискус, намиращ се под външната издутина на бедрената кост и по един вътрешен /медиален/ менискус, който е разположен под вътрешната издутина.

Всеки менискус играе изключително важната роля на естествена възглавница между пищяла на подбедрицата и бедрената кост. Така двата менискуса предпазват от бързото износване на ставата, спирайки триенето между костите на подбедрицата и бедрената кост.

Ако ги нямаше менискусите, теглото на тялото щеше да пада неравномерно върху костите на краката, което би причинило прекомерно натоварване в конкретни области на костите, водещо до началото на артрит на колянната става.

Следователно функцията на менискусът е от решаващо значение за здравето на коляното.

Какво представлява скъсването на менискус

Скъсването на менискуса може да се предизвика от влиянието на режещи сили на ротация, които действат върху коляното при бързи и резки движения. Най-често това се среща при спортове с бързи реакции и движения.

Пълно или частично скъсване на менискуса се получава, когато човек рязко завърта или усуква горната част на крака си, а в същото време ходилото остава неподвижно. Тази травма по-често се наблюдава с напредването на възрастта, поради износването на намиращия се под менискуса ставен хрущял.

В един менискус може да се получи повече от едно скъсване. При малко разкъсване менискусът си остава свързан с предната и задна част на коляното. Ако има голямо разкъсване менискусът може да остане леко прикрепен или да се скъса напълно. Пораженията от разкъсването зависят от големината и разположението му.

Причини за скъсването на менискус

Две са най-честите причини за скъсване на менискус. Първата е травматично увреждане, което се наблюдава най-често при спортисти, а втората причина са дегенеративни процеси, наблюдавани при възрастни хора, които имат по-крехки хрущяли.

Симптоми при скъсване на менискус

Основните симптоми при скъсан менискус са болка и подуване. Възможно е болката да бъде по-лека и засегнатият човек да продължава заниманията си. Ако парченце от менискуса попадне между големия пищял на подбедрицата и бедрената кост се получава силна болка.

Болно Коляно

Подуването на ставата може да стане почти веднага след скъсването, ако са засегнати кръвносните съдове или няколко часа по-късно, когато ставата започне да се пълни с течност. Най-често отокът се появява до 12 часа след травмата.

Възможно е внезапно пукане при движение в коляното. Други характерни симптоми са чувство за нестабилност и блокиране на коляното. Стърженето или изкривяването встрани също могат да бъдат симптоми за скъсан менискус. Симптомите на скъсване могат да отминат сами, но по-често те са постоянни и изискват лечение.

В някои случаи травмирано в миналото коляно, което не е лекувано предизвиква болка месеци или дори години по-късно.

Диагностициране на скъсване на Менискус

Лекарят преглежда коляното, за да установи кои негови структури са засегнати, дали има увредени кръвоносни съдове и нерви, както и дали ставата е стабилна.

Ако подуването на коляното е прекалено голямо, лекарят няма да може да извърши преглед, затова ще обездвижи крака и ще насрочи друг преглед, при който се очаква отока да е спаднал. В някои случаи се налага и изтеглянето на течност от коляното с игла и спринцовка, за да се постави точна диагноза.

Прилагат се медикаменти за обезболяване, а чак след като отока и болката намалеят коляното може да бъде прегледано.

Лекарят ще ви зададе въпроси относно начина на получаване на травмата, болката в коляното и възможността за движение. След това се правят редица изследвания на коляното. Извършват се и специализирани тестове за увреждане на менискус, при които кракът се върти и сгъва. Болката и прищракването в определени позиции свидетелстват за скъсване на менискуса.

Съществуват и някои инструментални методи, които по-точно могат да определят наличие на скъсване.

Артроскопия – използва се оптична тръба със светлина и камера на върха, която чрез малък разрез се вкарва в ставата.

Магнитен резонанс – енергията на силен магнит кара тъканите да излъчват сигнали. Те се възприемат и обработват от компютър.

Артрография – в ставата се инжектира определено вещество, благодарение на което вътреставните връзки стават видими.

Лечение на скъсан Менискус

Ако скъсването на менискуса е малко, а симптомите отшумят, лекарят предлага лечение без операция. Това са упражнения, които имат за цел да заздравят структурата на коляното. Може да се налага и поставянето на временна шина. В началото упражненията трябва да бъдат извършвани под наблюдението на специалист, за да е сигурно, че ги извършвате правилно.

При по-сериозно скъсване на менискуса чрез артрскопията се преценява степента на увреждането. Лекарят може да зашие менискусът на мястото му, ако пациентът е млад, а скъсването е в добре кръвоснабдена зона.

Ако пострадалият е по-възрастен, а разкъсването е в зона с лошо кръвоснабдяване може да се наложи отрязването на малка част от менискуса, за да се изглади повърхността му.

В по-тежки случаи се налага напълно премахване на менискуса, но това се прилага изключително рядко, когато нищо друго не може да повлияе.

Следоперативно лечение

Назначава се физиотерапия, която помага за заздравяването на мускулите, намалява болките и подуването. Възстановяването трае няколко седмици, а взависимост от операцията, включва сгъване на коленете, разходка и различни упражнения, раздвижващи коляното. При активните спортисти са необходими до четири месеци за пълното възстановяване.

Някои хора, претърпели скъсване на менискус по-късно получават артроза на коляното. Най-висок риск за това има при пълното или частично отстраняване на менискуса.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 1
4 4
3 2
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати