Ринит

Ринит

Ринитът е възпаление на носната лигавица, което може да бъде причинено от различни дразнителни. Причините за възникването и развитието му са различни – бактерии, преохлаждане и силна замърсеност, запрашеност на въздуха и алергии. Според причините, обуславящи появата им, ринитите се разделят на:

Алергични ринити – представлява възпаление, което е предизвикано от определен вид алерген. Според продължителността на алергенната експозиция се разделят на сезонни, целогодишни и професионални.

Инфекциозни ринити - разделят се на остри и хронични ринити. Острите инфекциозни ринити са вирусни с наличието на вторична бактериална инфекция, а хроничните ринити се характеризират с продължение над 8 или 12 седмици.

Съществуват и други форми на ринит, които не са причинени от инфекциозни или алергични агенти. Това са идиопатичен ринит, хормонален ринит (по време на пубертет и бременност, медикаментозен (смъркане на кокаин), емоционален ринит (при стрес или сексуална възбуда).

Алергичният ринит представлява най-често срещаното алергично заболяване. Засегнатите главно са подрастващи и млади хора. Причината за появата на алергичния ринит са въздушнопреносимите алергени, които биват два вида: алергени в дома – домашни кърлежи и животни, насекоми или растения, а вторият вид са външните алергии – плесени и полени.

Домашните микрокърлежи, принадлеждащи към рода Дерматофагоидес са най-опасните алергени, които се намират в домашния прах. Откриват се предимно в матраци и дюшеци, възглавници, килими, завеси и играчки.

Алергените от домашни животни – идват от кучета и котки, хамстери и зайци и морски свинчета. Освен от тях децата могат да се заразят и от мишки и плъхове, които са източник на алергени в училищата, болниците и жилищата. Заедно с животинските алергени важна роля за развитието на ринит имат замърсителите на околната среда, както и тютюнев дим и вирусните инфекции.

Симптоми при ринит

Главният симптом на състоянието многократно кихане, което е особено интензивно при сезонния алергичен ринит. Другите прояви включват сърбежи в носа, небцето, очите и ушния канал; запушване на носа; изтичането на секреция от носа, което налага постоянно издухване. При алергичния ринит очите се зачервяват, не е изключено да започнат и да сълзят. Още прояви на ринита са конюнктивит, нарушаване на обонянието и хроничен синузит. Децата, които страдат от хроничен алергичен ринит, имат тъмни кръгове под очите, дишат постоянно през устата, заради запушения си нос, постоянно потриват носа си, за да облекчат сърбежа.

Усложения при ринит

Ринитът е състояние, което създава сериозен дискомфорт, но не е изключено и да причини някои по-сериозни усложнения. Най-често срещаните са хроничен синуит и серозен отит на средното ухо. Хроничният синуит се среща най-често при болните от целогодишен алергичен или неалергичен ринит.

Симптомите на хроничен синуит включват постоянна носна секреция, суха кашлица, главоболие и температура. Серозният отит се среща повече при деца и протича с повишена секреция, оток на евстахиевата тръба и загуба на слуха в различни граници.

Диагностициране на ринит

Ринитът се установява чрез подробна анамнеза и характер на оплакванията, отчита се тяхната давност, както и възможният причинител. Следва основен преглед на уши, нос и гърло, взема се носен секрет, прави се цитологично, микробиологично изследване. Установяването на алергичен ринит се извършва чрез проби със съответните алергени, оценява се обонянието. При всички болни от алергичен ринит се правят кожно-алергични проби.

Лечение на ринит

Няма конкретно лечение, което да облекчи напълно симптомите на ринита. При алергичните ринити се препоръчва избягване на алергена, който причинява дразненията. През месеците със силна концетрация на външни алергени стаите на жилището трябва да бъдат затворени, а болният да избягва да излиза навън за продължително време.

инхалации над леген

Кърлежите от домашната прах са основни виновници за целогодишния ринит. Мерките, които трябва да се вземат срещу тях са намаляване на влажността в помещенията, махане на килимите, пране на спалното бельо на по-висока температура. Ако алергията идва от домашните любимци се препоръчва тяхното отстраняване.

Медикаментозното лечение на ринитите е симптоматично. Използват се кромони и анхистамини, локални и системни глюкокортикостероди, както и различни антихолинергични препарати. Навременното лечение на алергичния ринит е много важно за контролирането на бронхиална астма и е активна част от профилактиката.

Народна медицина при ринит

Използва се прополис под форма на 15% мехлем, с който се намазва обилно носа отвътре и отвън. Процедурата се извършва няколко пъти на ден. Прилагат се и инхалации с прополис, като болния се надвесва над врящ съд, в който има спиртно-маслен разтвор 1:2. Главата трябва да бъде завита, за да могат да се поемат парите от врящия разтвор. Действието се извършва два пъти по 20 минути.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 2
4 5
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати